НОВИНИ

Бойко Ноев: Путин не иска Украйна да съществува като държава

bnt avatar logo
от БНТ
08:11, 14.03.2022
Чете се за: 02:42 мин.
У нас
Слушай новината

Ако дефинираме мира като възстановяване на довоенна Украйна, връщането на тези 2 милиона и половина бежанци по домовете и реализация на тяхната надежда да бъдат част от демократичния свят, това скоро няма да се случи. Това коментира в "Денят започва" експертът по отбрана и бивш военен министър Бойко Ноев.

"От другата страна стои един агресор (Путин, б.р.), който иска точно обратното - не иска Украйна да съществува като държава, той не иска украинският народ да бъде част от демократична Европа. Можем да съдим само по действията, които предприема, а това са действия на един загубил разсъдъка си диктатор, който е изпаднал в дълбока изолация", заяви Бойко Ноев.

Разрушените Киев и Харков са "путинизъм в действие", смята бившият министър на отбраната. Според него светът ще претърпи дълбока трансформация, а Владимир Путин никога няма да бъде същият играч на международната сцена.

Ролята на Турция като посредник в преговорите е пример за подражание, смята Ноев. България обаче няма национална политика, а българското общество и партиите във властта заемат крайно противоположни позиции по отношение на войната.

"Ердоган доставя оръжие на Украйна, но той не е загубил контакта си с Путин, той е уважаван от него. Това не е само защото Турция е 80-милионна държава, а защото Путин уважава силните. България в очите на Путин е една слаба страна, която той може да унижава, чиято история той може да взима, чиято азбука отрича и т.н.", коментира Бойко Ноев.

Отношението към войната е ключов въпрос за всички политически сили у нас. Всеки отказ от помощ, включително със средства за отбрана, е сътрудничество с агресора, допълни експертът.

Прибалтийските страни получават подкрепление от НАТО, единствено България отказва. Страната ни трябва да бъде решителна и не може да бъде мост между Европа и Русия, смята Бойко Ноев.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Зърнопроизводителите: Към момента износът на зърно не е забранен, но е затруднен
Зърнопроизводителите: Към момента износът на зърно не е забранен, но е затруднен
Григор Димитров стартира с победа в два сета в Индиън Уелс
Григор Димитров стартира с победа в два сета в Индиън Уелс