НОВИНИ

Русия се готви за нови атаки край Киев, днес предстои поредният кръг преговори

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
06:02, 14.03.2022
Чете се за: 02:45 мин.
По света
Слушай новината

Руските войски укрепват позициите си и се подготвят за нови атаки, съобщават от щаба на украинската армия. Ударите по Харков, Суми и киевските предградия ще продължат и днес, предупреждават от там.

Особено тежка е ситуацията в Мариупол, повече от 10 дни стратегическото пристанище е под руска обсада. Украинска хуманитарна помощ не успя да стигне до града вчера.

"Ще победим", каза президентът на Украйна Володимир Зеленски и отново поиска НАТО да затвори небето над страната. В изказването си Зеленски подчерта, че една от задачите на украинската делегация, която води мирните преговори с Москва, е да осигури лична среща между него и Владимир Путин.

"Миналата година предупредих НАТО, че ако няма тежки превантивни санкции срещу Русия, тя ще започне война. Ние бяхме прави. От много дълго време казвах, че "Северен поток" е оръжие, което ще удари Европа. Сега това е очевидно. И сега повтарям отново - ако вие не затворите нашето небе, е въпрос на време руски ракети да започнат да падат на ваша територия. Върху домовете на граждани на държави членки на НАТО", категоричен е Зеленски.

Говорителят на Кремъл: Утре предстоят нови преговори между Русия и Украйна

Поредният кръг преговори се очаква днес. Според американски медии, Русия е поискала от Китай военна помощ и съдействие за заобикаляне на санкциите, наложени срещу Кремъл.

Посолството на Китай във Вашингтон твърди, че не е запознато с подобна молба. Натискът върху Путин започва да дава резултат, казаха от Държавния департамент.

"Натискът, който се оказва върху Путин, започва да дава някакъв резултат. Виждаме признаци на желание за водене на истински, сериозни преговори. Но трябва да кажа, че към момента намеренията на Путин са да унищожи Украйна. Трябва да помогнем на украинците по всякакъв възможен начин", каза Уенди Шърман, заместник държавен секретар на САЩ.

БИТКАТА ЗА КИЕВ: ВИЖТЕ СПЕЦИАЛНИТЕ РЕПОРТАЖИ НА БРУНО БЕКМАН

КОНФЛИКТЪТ В УКРАЙНА: НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

В ТЪРСЕНЕ НА СПАСЕНИЕ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протест заради лошия път Гълъбово - Мъдрец, регионалният министър обеща ремонт през април
Протест заради лошия път Гълъбово - Мъдрец, регионалният министър обеща ремонт през април
Предимно слънчево време
Предимно слънчево време