НОВИНИ

2 години след обявяването на извънредно положение заради COVID-19 - какво научиха лекарите

Цанка Николова
от Цанка Николова
20:51, 13.03.2022
Чете се за: 04:57 мин.
Здраве
Слушай новината

На днешния ден, точно преди 2 години в България беше обявено извънредно положение заради разпространението на коронавируса. Два месеца по-късно влезе в сила извънредна епидемична обстановка.

Днес ситуацията изглежда така - четири региона вече са оцветени в зелено и попадат в етап 1 според заетост на интензивни легла и заболеваемост от коронавирус. Това сочат данните на Единния информационен портал. Само трети регион, където попадат Разград, Силистра, Добрич, Търговище, Шумен, Варна, остава оцветен в жълто. Само след седмица, на 20 март, се очаква да отпадне изискването за зелен сертификат за персонала на обществените места. От 5 март той вече не се изисква за клиенти и посетители.

Към днешна дата общият брой на преболедувалите от ковид е над 1 100 000 души. Само за последното денонощие заболелите са 960. Починалите за тези две години са малко над 36 000. Със завършен ваксинационен курс в страната ни са над 2 милиона, а с бустерна доза малко над 702 000 души.

А какво научиха лекарите за тези две години, какъв опит натрупаха - репортаж от ковид отделението на столичната болница "Здравето". Цанка Николова и Ивайло Стоянов разказват.

Неизвестност, страх, ограничения. Така изглеждаха последните две години за нас, най-вече в първите месеци на извънредното положение. Неизвестност и трупане на опит за лекарите. Д-р Митев се среща за първи път с ковид заради баща си.

"През ноември 2020 той се разболя от ковид. Тогава беше първата истинска вълна в България, болниците бяха пълни и преценихме, че си заслужава да опитаме, да го лекуваме тук", заяви д-р Димитър Митев, завеждащ COVID отделение в болница "Здравето".

За ковид отделението хирургът събира екип от млади лекари.

"Всеки път, когато идвахме на работа се надявахме да видим пациентите живи най-вече и много се радвахме, когато виждахме дори променен цвят на кожата, изражението им и съвсем .. подобреното им състояние. Това беше безценно", коментира д-р Ива Петрова, специализант по педиатрия и лекар в COVID-отделение, болница "Здравето".

Според д-р Митев най-често допусканата грешка при лечение на ковид е изписването на антибиотик, без да е необходимо. Най-големият проблем - пациентите идват твърде късно във влошено състояние. А ранното лечение е ключово. Ефектът от прилагането на моноклонални антитела, станали известни като лекарството на Тръмп, е много добър, показва практиката в отделението.

"Ключовото при тях е, че трябва да се приложат рано - до 5-6 ден от началото на инфекцията. Но дори при по-възрастните пациенти с множество придружаващи заболявания, ако медикаментът се направи веднага при диагностицирането на ковид, наблюдаваме страхотен резултат и инфекцията протича без никакви усложнения", заяви д-р Димитър Митев, завеждащ COVID-отделение, болница "Здравето".

Прилагат и белодробна ехография.

"Най-голям ефект виждаме от приложението на белодробна ехография при ковид, защото с този метод може много рано да открием промени в белия дроб и да реагираме веднага, още преди да станат видими на рентгенова снимка", каза д-р Димитър Митев.

За разлика от скенера е бързо и щадящо.

"Препоръката на американската радиологична асоциация е, че в рамките на живота на един човек не трябва да се случва повече от 25 скенера на белия дроб, докато в България по време на една ковид инфекция, някои пациенти си правят по 2-3-4 и повече скенера за проследяване на състоянието, което е абсолютно ненужно", каза д-р Димитър Митев.

А най-ценният урок, който младият лекар научил от ковид епидемията е, че сплотеният екип е в основата на успеха, който за лекарите са измерва със спасени животи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Доброволците, които променят живота на бежанците от войната в Украйна
Доброволците, които променят живота на бежанците от войната в Украйна
Балкан и Ямбол записаха победи в НБЛ
Балкан и Ямбол записаха победи в НБЛ