НОВИНИ

Зърнопроизводителите: Към момента износът на зърно не е забранен, но е затруднен

bnt avatar logo
от БНТ
08:29, 14.03.2022
6510
Чете се за: 02:35 мин.
У нас
Слушай новината

"Пазарът е разклатен. Цената на слънчогледа върви нагоре, защото най-големият производител на слънчоглед в света е във война". Това каза в студиото на "Денят започва" Илия Проданов - заместник-председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

“Ние имаме достатъчно слънчоглед и той е изкупен в голяма степен от производителите на олио през есента, когато цената беше нормална. Когато има голямо търсене на един продукт, е нормално цената му да върви нагоре”, допълни той.

По думите му управляващите са внесли паника в населението и е тръгнало "едно лудо купуване".

"Дали е спекула или магазините са се възползвали - това не мога да кажа. Със сигурност цената на олиото не е 2 лева. Цената не е повишена от днес на тези нива - всички знаят, че от есента има повишение в цената. Бутилка олио през есента се търгуваше на 3,50 - 4 лева. Може би това е нормална цена", уточни той.

Опашки за евтино олио от ранна сутрин в цялата страна (Снимки/Видео)

Според него пазарът е разклатен, а държавата преди 15-20 дни е спряла износа на зърно.

"Този износ беше спрян без абсолютно никакви сигнали от управляващите защо се прави това. Десет дни търсихме отговор защо е спрян, вся се паника сред нас - земеделските производители. Журналистите също се опитаха да разберат защо. Земеделският министър и финансовият министър отричаха за такова реално спиране на износ до Консултативния съвет по зърно в МС, където разбрахме, че това е, за да може държавата да направи разчет колко зърно има в страната и колко зърно ѝ е необходимо до реколта 2023 година", обясни Проданов.

Той добави, че към днешна дата износът не е забранен, но е затруднен със завишени проверки на камиони, кораби, бавене на митнически документи.

Какво още коментира Илия Проданов вижте във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вълна на съпричастност: Доброволческият център за настаняване в Перник може да поеме до 70 бежанци
Вълна на съпричастност: Доброволческият център за настаняване в Перник може да поеме до 70 бежанци
Бойко Ноев: Путин не иска Украйна да съществува като държава
Бойко Ноев: Путин не иска Украйна да съществува като държава