НОВИНИ

Спецпрокуратурата разследва проекта за изграждане на Национална детска болница

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
10:58, 14.03.2022 (обновена)
Чете се за: 01:27 мин.
У нас
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Спецпрокуратурата разследва обществената поръчка за строителството на Национална детска болница. Досъдебното производство е за длъжностно престъпление.

То се води в Специализираната прокуратура. Има данни, че високопоставено длъжностно лице от Министерството на здравеопазването не е изпълнило служебните си задължения. По закон спецпрокуратурата е компетентна по такива разследвания, когато подозренията са насочени към министри. Обществената поръчка е обявена през 2019 година и е приключила през 2021.

Христо Кръстев, говорител на Специализираната прокуратура каза: Предстои разследване, в което ще се установи дали има извършено престъпление. Ако има извършено, от кого. Ако не се установи, че престъплението е извършено от министър, а от други длъжностни лица към Министерство на здравеопазването, то ще бъде препратено по компетентност на съответната прокуратура. Сигналът е подаден от служебния министър Стойчо Кацаров във ВКП. Той е препратен по компетентност на Специализираната прокуратура. Наблюдаващият прокурор е възложил проверка на АДФИ. Извършена е финансова инспекция и са докладвани материалите в прокуратурата. Наблюдаващият прокурор е установил, че от финансовата инспекция са налице данни за извършено длъжностно престъпление.

Проектът за детска болница: От идеята до разследването за длъжностни престъпления

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Превозвачи на зърно блокираха пътя към "Кулата" в знак на протест
Превозвачи на зърно блокираха пътя към "Кулата" в знак на протест
Кевин Дюрант вкара 53 точки за Бруклин при успеха срещу Ню Йорк Никс
Кевин Дюрант вкара 53 точки за Бруклин при успеха срещу Ню Йорк Никс