НОВИНИ

Лавина от добро: За силата на доброволците или как всеки може да помогне на хората в нужда

bnt avatar logo
от БНТ
10:06, 14.03.2022
Чете се за: 02:25 мин.
У нас
Слушай новината

"Доброто е заразно, доброто е лавина и аз като съм започнала вече, не мога да спра, колкото и да съм изморена. Не правя никакви чудеса от храброст. Единственото нещо, което правя, е да отделям от времето си и да занимавам всичките си приятели".

Думите са на Тея Денолюбова, която вече 19-и ден е загърбила работата и ежедневието си, за да се посвети на координацията на помощи за бежанците от Украйна у нас.

В "Денят започва" тя разказа, че всичко е започнало спонтанно и случайно след като успяла да намери подслон за три майки с деца от Украйна чрез публикация във Фейсбук.

"Оттам се започна - пост след пост - майки с много деца, хора с кучета и котки, хора с по един сак, които ти казват, че имат всичко, защото се притесняват. Ситуацията е фина и деликатна. Трябва много да внимаваш да не обидиш човек. Те са хора с професия, страшно интелигентни. Говоря за емоционална интелигентност, която ни свързва", казва Тея.

Споделя, че не се възприема като доброволец, защото за първи път се отдава толкова активно на подобна кауза. С помощта на приятелите си успяват да помогнат на много хора и не спират - в момента търсят подслон за майка с деца в Бургас. Събират и хуманитарна помощ в София, която ще изпратят на бежанския център в Русе.

И всичко това се случва единствено благодарение на емпатията на хората, подчертава Тея Денолюбова. Според нея държавата не полага достатъчно усилия, за да помогне на бежанците.

"Ако в България нямаше толкова добри хора, толкова пълни с емпатия хора, не знам какво щеше да се случи с тези бежанци. Най-страшното нещо, което може да ми се случи, е да съм бежанка с дете на 2 г. в България, ако трябваше да разчитам само на държавата, а не бяха хората", казва тя.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лаура Кьовеши е на посещение у нас в сряда, Петков ще се срещне с нея
Лаура Кьовеши е на посещение у нас в сряда, Петков ще се срещне с нея
С фестивал на огъня във Валенсия посрещат пролетта (Снимки)
С фестивал на огъня във Валенсия посрещат пролетта (Снимки)