НОВИНИ

Войната в Украйна - Третата седмица

войната украйна важното деня обновява
bnt avatar logo
от БНТ
21:55, 15.03.2022 (обновена)
12864
Чете се за: 07:15 мин.
По света
Слушай новината

Войната в Украйна - всичко най-важно за развитието на конфликта, световния отзвук, санкциите, бежанската вълна - четете накратко тук.

ДЕН 20

  • Руската артилерия бомбардира жилищни райони в Киев, петима са загиналите. Москва обяви, че Херсонска област е под пълен руски контрол. Двете враждуващи страни подновиха преговорите. ЕС одобри официално четвърти пакет от санкции срещу Русия, а Русия отговори с контрасанкции.
  • Продължават преговорите между Украйна и Русия. Силни експлозии обаче разтърсиха Киев тази сутрин. Съобщава се за двама загинали и над 35 ранени. Поразени са жилищна сграда и метростанция.

  • Мария Овсянникова с първа реакция, след като беше задържана за антивоенен плакат по време на ефир. "Не знам какво ще се случи с мен. Моят адвокат ми каза, че може да получа между 5 и 10 години затвор".

ДЕН 19

  • Кремъл заяви, че Русия досега се въздържа от действия в големите населени места, но може да установи пълен контрол върху тях. Киев отрече обвинения на Москва, че стои зад ракетно нападение срещу сепаратисткия център Донецк с 20 убити и 28 ранени.
  • Четвърти кръг на преговорите между Киев и Москва

  • И Пекин, и Москва отрекоха Русия да е искала военна помощ от Китай.

ДЕН 18

  • Тази вечер говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи, че утре отново ще се проведат руско-украински преговори. Те ще бъдат осъществени чрез видеовръзка.

  • Експлозии и обстрел в Лвов - градът, приютил стотици хиляди бежанци от цяла Украйна. Местните власти съобщават за най-малко 9 жертви и 30 ранени. Напълно разрушен е град Волноваха. Чернигов, Харков и Мариупол остават под руска обсада.

  • Организирани са няколко коридора за извеждане на цивилни. Очаква се в Мариупол да пристигне хуманитарна помощ. От няколко дни ситуацията в стратегическото пристанище е критична - няма ток, вода, медикаменти.

ДЕН 17

  • В тристранен телефонен разговор руският президент Владимир Путин, германският канцлер Олаф Шолц и френският президент Еманюел Макрон обсъдиха руско-украинските преговори. Макрон и Шолц отново са настояли за незабавен край на войната. Според френското президентство Путин не е проявил готовност да спре военните действия.

  • Руската армия напредва към украинската столица Киев. На масиран обстрел са подложени Мариупол, Чернигов, Харков и Суми.
  • Договорени са няколко хуманитарни коридори за евакуация на цивилни. Украинските власти ще се опитат да доставят храна и медикаменти в обсадения от дни Мариупол.
  • Според американския президент Джо Байдън, ако Вашингтон се намеси във военните действия в Украйна, това ще означава Трета световна война.

ДЕН 16

  • Руски части се намират на по-малко от 5 километра от Киев. Американски сателитни снимки показват предислоциране на конвоя. Някои от превозните средства са се преместили в гористи райони.

  • Поне 78 деца са били убити в Украйна от началото на руската инвазия, съобщи украинският омбудсман по човешките права Людмила Денисова. Битката за Киев се очаква до дни.

ДЕН 15

  • Евролидерите се събират на неформална среща на върха във Версай, където ще обсъдят ситуацията в Украйна и намаляването на енергийната зависимост на Европа от Русия. Премиерът Кирил Петков ще настоява евролидерите да подкрепят България и останалите страни на границата с конфликта.

Войната в Украйна през първите 14 дни - ВИЖТЕ ТУК и ТУК

КАКВО СЕ СЛУЧВА В УКРАЙНА - СЛЕДЕТЕ НА BNTNEWS.BG

ВОЕННИ ДЕЙСТВИЯ В УКРАЙНА

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В "Референдум": Прави ли достатъчно държавата за бежанците от Украйна
В "Референдум": Прави ли достатъчно държавата за бежанците от Украйна
Вера Маринова и Георги Банов с наградите за спортна журналистика на името на Людмил Неделчев и Николай Колев - "Люпи и Мичмана"
Вера Маринова и Георги Банов с наградите за спортна журналистика на името на Людмил Неделчев и Николай Колев - "Люпи и Мичмана"