НОВИНИ

Байдън: Евентуална намеса на САЩ в Украйна ще означава Трета световна война

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
08:02, 12.03.2022
6717
Чете се за: 03:15 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

"Евентуална намеса на САЩ в конфликта в Украйна ще означава Трета световна война", това заяви президентът на страната Джо Байдън. В поредното си обръщение Володимир Зеленски заяви, че и днес ще бъдат организирани коридори за евакуация на цивилни. Русия съобщи, че САЩ разработват биологично оръжие в Украйна, но без да представи доказателства. Според украински източници, до часове в конфликта ще се включи и Беларус.

Денят в Киев започна със сигнал за въздушна тревога и стрелба. Въздушна тревога е обявена в още най-малко 15 украински области. Прегрупирането на руските войски е в ход и примката около Киев се затяга.

Критично е положението в Мариупол, на интензивен отстрел са подложени Миколаев, Днипро, Ивано-Франсковкс.

Над 1500 души са загинали след обсадата в Мариупол, бомбардират града през половин час

В поредната си тв изява президентът Волдодимир Зеленски заяви, че руските военни се държат като терористи и помоли майките в Русия да не изпращат синовете си на война. Той обеща и нови коридори за евакуация и добави, че това е повратна точка за Украйна.

"Днес руските военни нарушиха работата на повече хуманитарни коридори. Но въпреки всичко 7144 души бяха спасени от Енергодар, Буча, Гостомел, Козаровичи. И това са 7144 причини да се опитаме да организираме евакуация на наши сънародници от обсадени градове и утре, и вдругиден!"

Депутатката Инна Совсун от Киев: Не знам къде са синът и майка ми, руснаците стрелят по деца

Зеленски е разговарял с американския си колега Джо Байдън за поредните нови санкции срещу Русия. Байдън отново потвърди, че Вашингтон ще защити всеки сантиметър от НАТО, но предупреди, че включване на американски военни в конфликта би означавало Трета световна война.

"Войната на Путин срещу Украйна никога няма да бъде победа. Ние показваме сила и никога няма да се разколебаем. Но идеята, че ще бъде изпратена техника, самолети, танкове ... с американски военни, с американски екипажи... разберете и не се заблуждавайте - каквото и да казват - това ще бъде трета световна война", заяви Джо Байдън, президент на САЩ.

Столтенберг в Анталия: НАТО няма да променя политиката си относно Украйна

Ютюб блокира достъпа по цял свят до каналите, свързани с медиите, финансирани от руската държава, предаде Ройтерс. Платформата за видеообмен посочи, че решението е свързано с политиката за забрана на съдържание, което отхвърля или омаловажава документирани насилствени събития - за каквото се приема руското нахлуване в Украйна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стилияна Николова е лидер след първия ден на турнир в Атина
Стилияна Николова е лидер след първия ден на турнир в Атина
Голмайсторът на хокейния ЦСКА e дал положителна допинг проба
Голмайсторът на хокейния ЦСКА e дал положителна допинг проба