НОВИНИ

САЩ забраниха износа на луксозни стоки за Русия и Беларус

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:24, 11.03.2022 (обновена)
Чете се за: 01:42 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Американският президент забрани с указ доставката на доларови банкноти в Русия - на властите или на физически лица. Съединените щати забраниха и износа на луксозни стоки за Русия и Беларус като наказателна мярка за инвазията в Украйна.

По-рано Джо Байдън обяви, че Г-7 ще лиши Русия от статута на най-облагодетелствана нация в търговията. Тази стъпка позволява налагането на наказателни мита за руските стоки.

Г-7 ще прекъсне достъпа на Москва до финансиране от МВФ и Световната банка. Вашингтон забранява американски инвестиции във всички сектори на руската икономика и вноса на руски водка, морски храни и диаманти.

Байдън се обяви срещу пряка конфронтация на Москва с НАТО, защото тя би довела до "Трета световна война, но предупреди Москва, че ще плати "жестока цена", ако използва химическо оръжие в Украйна.

"Лишаването от статута на най-облагодетелствана нация в търговията ще затрудни Русия да прави бизнес със Съединените щати. В унисон и с други страни, които съставляват половината от световната икономика, това ще бъде още един съкрушителен удар за руската икономика, която вече страда много тежко от нашите санкции. Няма да говоря за разузнаване, но Русия ще плати жестока цена, ако използва химическо оръжие", заяви Джо Байдън.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Марица продължава към полуфиналите в НВЛ
Марица продължава към полуфиналите в НВЛ
Проблеми с коронавируса отложиха пореден мач на Майнц в Бундеслигата
Проблеми с коронавируса отложиха пореден мач на Майнц в Бундеслигата