НОВИНИ

От нашите пратеници: Защо и как украински мъже напускат страната въпреки забраната на Зеленски

Айше Сали
от Айше Сали
20:18, 11.03.2022
6844
Чете се за: 02:20 мин.
По света
Слушай новината

Десетки хиляди души продължават да напускат Украйна.

Наш екип от вчера е на границата между Румъния и Украйна, близо до Молдова. Там са специалните ни пратеници Айше Сали и операторът Миглена Гайдарова.

На ГКПП край Исакча има безспирен поток от бежанци, предимно жени и деца. На пункта се предлагат безплатни храни и напитки, има и възможност за безплатни транзакции.

Между жените и децата обаче, екипът ни забеляза мъже сред пристигащите от Украйна, въпреки че в момента те нямат право да напуснат страната.

Скъпи коли с украинска регистрация преминаваха на фона на групи с жени и деца, прииждащи пеша от гранично-пропускателния в пункт.

Въпреки че бяха единични случаи, нямаше как да останат незабелязани. Заради мъжете в тях на видима възраст за мобилизация.

Всички мъже от 18- до 60-годишна възраст, без изключение, не могат да напуснат страната след указа, издаден от президента Зеленски. Нарушенията обаче са факт.

Вижте. Детето ми е на една година. Изгубихме всичко, нямаме дом, всичко загубихме. Ще останем в Букурещ, наех апартамент. Ще живеем там с детето ми и с други хора от Украйна, разказва пред нашия екип един от бежанците.

Обяснения като това няма как да бъдат приети за истина. Причината - на мобилизация не подлежат единствено мъжете с тежки заболявания, родители на деца със заболявания и родители на повече от 3 деца.

Неофициалната версия за нарушаването на забраните е свързана с даване на подкупи от украинската страна на границата.

Според някои източници забраненото преминаване от другата страна вече струва 10 000 евро. Засега корупцията е видима, но остава трудно доказуема.

Евакуацията на български граждани също продължава - както днес, така и през утрешния ден.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
САЩ забраниха износа на луксозни стоки за Русия и Беларус
САЩ забраниха износа на луксозни стоки за Русия и Беларус
Столтенберг в Анталия: НАТО няма да променя политиката си относно Украйна
Столтенберг в Анталия: НАТО няма да променя политиката си относно Украйна