НОВИНИ

Ексклузивно за БНТ: Разказ от окопите край Киев на доброволец от български произход

Александър Марков
от Александър Марков
20:02, 11.03.2022
10028
Чете се за: 04:30 мин.
Европа
Слушай новината

Специално за БНТ от фронта предава украинският доброволец от български произход - Никола Тюркеджи. Той е човекът, издигнал паметник на Васил Левски в Бердянск. За него ви разказахме на 21 февруари, когато военната операция още не беше започнала. Две седмици по-късно той вече отбранява столицата Киев. За свободата и войната - от окопите на Киев Никола разказва пред Александър Марков.

Никола Тюркеджи е етнически българин от Бердянск. Доброволец във войната от 2014-2015 г.

Участва в битката за летището на Донецк, която продължава над 240 дни.

С Никола се срещнахме на 21 февруари в Бердянск - три дни преди началото на войната и преди той да замине за Киев.

На 24 февруари, в 5 часа сутринта, след като започна пълномащабното нападение на руския окупатор в моята страна, си събрах багажа набързо, изпратих с доброволци семейството си в Западната Украйна, и заедно с приятелите заминах за Киев да го браня, каза Никола Тюркеджи, боец от Сили за териториална отбрана.

Никола изпраща внучката си в Лвов. Взема си автомата, раницата и се включва в отбраната на столицата в доброволческия полк "Карпатска сич".

Аз се присъединих към бойните другари от батальона "Карпатска сич", с които през 2014 година ние бранихме източните граници на нашата страна. Като се организирахме, се оформихме като подразделение на Териториалната отбрана на Киев, за да бъдем юридически легитимни и законно да браним държавата, допълва Никола Тюркеджи, боец от Сили за териториална отбрана.

Доброволческият му батальон копае окопи, разузнава, влиза в сражения с руснаците в различни точки в покрайнините на столицата. Помага и на цивилните.

Дейността в батальона ни е ясно организирана, имаме хора, които отговарят за тактиката и разузнаването. Поради това че успяхме да предотвратим внезапни пробиви към Киев, в града в момента не се водят бойни действия ние изграждаме своите позиции и осуетяваме плановете на врага, разказва Никола Тюркеджи, боец от Сили за териториална отбрана.

Батальонът "Карпатска сич", в който Никола е доброволец, има не само отбранителни, но и тактически задачи.

Главното максимално бързо и оперативно да съберем разузнавателната информация и ефективно да я използваме. Изграждаме бойни и отбранителни укрития, копаем окопи, изчисляваме варианти за тактическо отстъпление, за контраатаки и за защитата на войниците, защото животът и здравето на всеки един от тях това е най-голямата ценност за нас.

Един ден на Никола започва през нощта и приключва през нощта. Сънят е час-два на ден. Батальонът му бди, когато другите спят.

Поради това, че руснаците бяха разбити край Бровари, източно предградие на Киев, и Ирпин, западно предградие на Киев, столицата може нормално да функционира. Аз осигурявам доставянето на храна и боеприпаси до бойните ни позиции.

С Никола има още десетки обикновени украинци. Освен сражения и отбрана, Никола и другарите му помагат на цивилното население ежедневно. С малкото камионче на Никола.

Ситуацията в столицата е доста напрегната, обаче хората не губят оптимизъм, всеки помага с каквото може на съседите. Ние осигуряваме храна, лекарства и стоки от първа необходимост на възрастните хора. Организираме зелени коридори за цивилното население, осигуряваме превоз на лекарства и лекари по време на комендантския час.

Никола остава в Киев. Без значение колко хора ще останат в столицата и дали силите ще издържат в сраженията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Столтенберг в Анталия: НАТО няма да променя политиката си относно Украйна
Столтенберг в Анталия: НАТО няма да променя политиката си относно Украйна
Министър Събев: Още няма план за евакуирането на моряците от кораба в Мариупол
Министър Събев: Още няма план за евакуирането на моряците от кораба в Мариупол