НОВИНИ

Нидерландските изтребители предизвикаха спор в коалицията

Николай Минков
от Николай Минков
18:29, 11.03.2022
Чете се за: 04:15 мин.
У нас
Слушай новината

Темата за чужди бойни самолети на българска територия отново стана поле на политическо противопоставяне в Народното събрание. Поводът - решението на правителството България да приеме до 8 нидерландски изтребителя F-35 за патрулиране на въздушното ни пространство и до 200 военнослужещи.

От левицата заявиха, че техните министри в кабинета са били против при гласуването на решението. В кулоарите на парламента министърът на отбраната Драгомир Заков обясни, че става въпрос за рутинна дейност по линия на международното сътрудничество в рамките на НАТО и не е следствие на войната в Украйна.

В началото на април у нас ще пристигнат първите F-35 от Нидерландия, които ще сменят "Юрофайтър"-ите на Испания, обясни в кулоарите на парламента военният министър.

"Нидерландия ще бъда със самолети за усилен еърполисинг, след Испания, като това са дейности, които се планират предварително, така че войната не е причината изцяло, да го кажа. Разбира се ,несигурността в Европа е част от този елемент, който налага допълнително усилване на охраната на въздушното пространство с наши съюзници", каза министърът на отбраната Драгомир Заков.

Той обясни при какви случаи чуждите изтребители могат да използват своето въоръжение в българското небе.

"Те носят оръжие, но то е само за самозащита. Т.е., те могат да използват оръжие единствено и само като самозащита. В случай на необходимост и при интервенция - т.е., отбрана на българското въздушно пространство, затова се използват български изтребители, с разрешение на министъра на отбраната", обясни Заков.

Според вицепремиера и финансов министър Асен Василев е нормално България да с възползва от съюзническа помощ, особено в ситуацията на война между Украйна и Русия

"Реална заплаха има за всички страни в Източна Европа, както знаете. Водят се военни действия буквално по границата на източна Европа. Падат бомби на по-малко от 30 км от полската граница. Вижте какво се случва в Украйна. Нормално е да се подсили защитата по източната граница. Това не е прецедент. Дойдоха испански, сега идват холандски самолети. Това е съвсем нормално", коментира Асен Василев.

От БСП обявиха, че техните членове на кабинета не са одобрили приемането на чужди самолети у нас.

"Нашите министри на кабинета са гласували против тези изтребители да дойдат в БГ, защото просто няма нужда от това в момента, предвид ситуацията и данните от всички служби за сигурност в България", заяви Филип Попов от ПГ на БСП.

От "Възраждане" изразиха сходна позиция с левицата.

"Това е знак , че очевидно нашата страна се подготвя за по-активна роля, но най-вече в качеството на плацдарм и на територия, защото се вижда, че нашата армия, за съжаление, не може да гарантира сама териториалната цялост на на държавата и сигурността и суверенитета на републиката", каза председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов.

А според "Демократична България" е нормално страната ни да разчита на своите съюзници.

"Много отдавна от "Демократична България" настояваме дефицитите в българските въоръжени сили да бъдат попълнени казано образно с нашите съюзници, така че приветстваме това", каза Атанас Атанасов.

В рамките на парламентарния контрол военният министър обясни, че руската компания РСК "МиГ" е извършила ремонтите на осемте български МиГ-29, за които имаше сключен договор и няма основания за искане на неустойки.

По темата работиха: Десислава Маркова, Николай Минков

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Руснаците в НХЛ обмислят да поискат убежище в САЩ
Руснаците в НХЛ обмислят да поискат убежище в САЩ
Дрон от Украйна се разби в квартал на Загреб
Дрон от Украйна се разби в квартал на Загреб