НОВИНИ

Какво е състоянието на бомбоубежищата у нас?

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
18:12, 11.03.2022 (обновена)
Чете се за: 04:52 мин.
У нас
Слушай новината

Всички 292 бомбоубежища у нас, които са годни за използване, имат и радиационна защита. Това обяви шефът на пожарната гл. комисар Николай Николов. По списък има общо 734 скривалища, които са държавни и общински, но все още се обследват, за да може постепенно броят на годните да се увеличи. Само в метрото може да се укрият до 900 000 души, каза още Николов.

Още от вчера от пожарната публикува списък на колективните средства за защита - скривалища и противорадиационни укрития, които са в добро и задоволително състояние. Както стана ясно, броят им засега е 292, но на всеки две седмици този списък ще се актуализира и броят им ще се увеличава.

За последните 10 години са вложени около 2 милиона лева за поддръжката им, което е крайно недостатъчно. Във всеки вход на жилищна сграда, строена между 60-те и 90-те години също има укрития, това са хиляди укрития, които могат да бъдат използвани от гражданите и не е лошо собствениците да ги проверят дали са достъпни.

Тези обекти са предназначени да защитават хората които ще останат в града при евентуални военни действия, останалите ще се евакуират.

В столичния район "Слатина" има 11 годни скривалища, което е значително повече от останалите квартали. Причината е, че района се намира във високата част на града и още преди 100 години е използван за позиция за противовъздушна отбрана.

Едно от бомбоубежищата в "Слатина" е строено през 40-те години. То е едно от най-добре поддържаните в цялата страна. В него може да се диша, защото се затваря херметически и осигурява освен защита от бомби и биологическа и химическа защита.

"На вратите са осигурени клапани, които свалят налягането, за да не ни писнат ушите, излиза излишният въздух и се затваря автоматично", обясни Красимир Зарков, старши инспектор в Столичната пожарна.

Основният въпрос, от който се интересуват хората е- има ли реална опасност за България и защо точно сега се прави този регистър.

"Аз смятам, че няма пряка опасност, не ми е известно някой да има намерение да ни напада, кой и кога, нямам подобна информация и не очаквам подобно нещо", категоричен е главен комисар Николай Николов, директор на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението".

Публикуваха списък на използваемите бомбоубежища в страната

Има още хиляди скривалища, които са в жилищни сгради и е добре собствениците да ги огледат.

"До тези помещения трябва да се осигури достъп, да се разчистят от складирани материали, на много места в тях се съхраняват стари вещи, така че това е на първо време", обясни гл. комисар Николов.

В район "Надежда" има обявени три скривалища с най-висока защита. Решихме обаче да проверим как изглежда един от бункерите, който не е в списъка и не се води за годен.

В укритието, което се намира под бившия завод за металорежещи машини, също има система за пречистване на въздуха, но тя отдавана не функционира. Няма и ток и течаща вода. Но пък попадаме на интересни материали с инструкции за действия при бомбардировки и радиция.

В Русе бомбоубежищата са 12, но само 4 могат да се използват веднага. Част от укритията са превърнати в сметища или са опожарени.

По поречието на Русенски Лом обаче има 13 пещери, стопанисвани от местния гъбозавод, които вече се разчистват.

"14 000 квадрата е общата им площ. Ако е необходимо и държавата помогне, тук все пак трябват пейки, да се възстанови на 100% аспирацията. Ако е необходимо, можем да възстановим отоплението", каза директорът на гъбозавода Светослав Стоянов.

При необходимост пещерите край Русе могат да поберат над 5000 души. В София пък алтернативата е метрото, което ще побере до 900 000 души.

По темата работиха: Даниела Димитрова, Карина Караньотова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Битката за Киев се очаква до дни
Битката за Киев се очаква до дни
Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис посети Букурещ
Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис посети Букурещ