НОВИНИ

Европейските лидери одобриха финансова помощ за бежанците от Украйна

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:04, 11.03.2022
Чете се за: 03:20 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Европейската комисия ще работи за създаването на общ кохезионен фонд за подпомагане на държавите, които приемат чужденци от Украйна. Това предложение на българския премиер Кирил Петков е било обсъдено от лидерите на 27-те на извънредната среща на върха във Версай.

Европейските лидери се разбраха да отпуснат допълнителни 500 милиона евро за доставката на оръжие и оборудване за украинската армия. ЕС е готов да наложи и нови санкции на Русия заради войната в Украйна.

Очаква се през следващите дни да имаме повече детайли за предложението, направено от Кирил Петков. Сумите, за които се говори, са от порядъка на 10 млрд. Целта е парите да не се дават на правителствата, а да отидат целенасочено към бежанците

Европейските лидери изразиха подкрепа за Украйна, отпускат се 500 млн. евро за закупуването на оръжия, муниции и друга техника за украинската армия. Урсула фон дер Лайен съобщи, че ЕС започва да работи по нов пакет от санкции, но не уточни какви.

"Това, което обсъждахме днес, и България беше водещата страна, която го предложи, е общ кохезионен споделен фонд за бежанците от Украйна, за да може европейското семейство заедно да може да плати разходите на тези бежанци, а не всяка страна да се оправя поединично. Европейската солидарност е много важна в този момент и получих голямо одобрение от другите лидери и ЕК в следващите дни ще се задейства да предложи различни варианти", каза премиерът Кирил Петков.

Петков: Ще настоявам европейските партньори да ни подкрепят заради бежанската вълна

Срещата във Версай става в момент, в който от две седмици Русия води война срещу Украйна, коментира председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

"Преди две седмици Европейският съюз показа своето единство, своята сила и твърдост. Ние успяхме да се обединим, за да приемем безпрецедентни санкции, които имат въздействие, имат ефект. Успяхме да се обединим, за да подкрепим силно украинския народ, който се бие смело. Да окажем подкрепа във финансово и хуманитарно отношение, да приемем бежанци", призова Мишел.

Евролидерите обсъдиха и друга важна тема, свързана с енергийната независимост на ЕС от Русия. Засега обаче конкретни общоевропейски мерки не бяха обсъдени - тази тема остава за следващата среща на върха, която ще се проведе в края на март в Брюксел.

Кирил Петков ще се срещне с Реджеп Ердоган в Анталия

От Версай премиерът Кирил Петков заминава за Анталия, където ще се срещне с турския президент Реджеп Ердоган и сред обсъжданите теми ще бъдат именно енергетиката и доставките на газ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тази неделя джакпотът в тотото ще прескочи 9 000 000 лева
Тази неделя джакпотът в тотото ще прескочи 9 000 000 лева
Борисов за изкупуването на зърно: Бърза далавера
Борисов за изкупуването на зърно: Бърза далавера