НОВИНИ

Евролидерите приеха българско предложение за споделен фонд за бежанците от Украйна

bnt avatar logo
от БНТ
16:03, 11.03.2022
Чете се за: 02:20 мин.
По света
Слушай новината

Евролидерите са одобрили предложение от България за споделен фонд, който да поеме разходите около бежанската вълна от Украйна. Това заяви премиерът Кирил Петков пред журналисти след срещата на върха във Версай.

Вижте повече в прякото включване на Десислава Апостолова

"Това, което обсъждахме днес, и България беше водещата страна, която го предложи, е общ кохезионен споделен фонд за бежанците от Украйна, за да може европейското семейство заедно да плати разходите на тези бежанци, а не всяка страна да се оправя поединично", каза премиерът.

Това предложение е било много добре прието от европейските партньори и в следващите дни Европейската комисия ще предложи механизми и варианти как този фонд да работи.

"Парите ще бъдат от остатъчни средства от европейските програми, това няма да е някакъв нов заем. За начало говорихме за около 10 млрд. евро за Европа", каза още Петков.

В момента влизаме в една обща ситуация на високи цени на петрола и газа, които повишават инфлацията и намаляват растежа. Европейската централна банка ще намалява паричната маса в Съюза, а правителствата на страните членки ще трябва да стимулират икономиките си, за да има растеж, обясни още премиерът.

Петков: Ще настоявам европейските партньори да ни подкрепят заради бежанската вълна

От Версай Кирил Петков заминава за Анталия, където ще се срещне с турския президент Ердоган.

"Аз вече имах възможност да се срещна с всичките ни съседки, освен с Турция. Искам това да бъде една първоначална среща с Турция, да имаме директния контакт, за да мислим и за общи неща заедно. Както знаете, част от газа, който искаме да купуваме, азерският газ, минава през Турция", обясни Петков.

Снимка: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Александър Лазаров отпадна на четвъртфиналите в Хърватия
Александър Лазаров отпадна на четвъртфиналите в Хърватия
Адвокатът на ЦСКА коментира случая с делото срещу ЦСКА 1948 за емблемата
Адвокатът на ЦСКА коментира случая с делото срещу ЦСКА 1948 за емблемата