НОВИНИ

Радев: България има основание да претендира да бъде място за преговори за мир

bnt avatar logo
от БНТ
12:19, 11.03.2022 (обновена)
Чете се за: 03:52 мин.
У нас
Слушай новината

Не се печели мир с агресия и това ожесточение ще има дългосрочни последици между двете страни. Все повече осъзнават, че преговорите са решението. А България има основание да претендира да бъде място за едни такива преговори, но това трябва да стане и в координация с ЕС. Това каза президентът Румен Радев, който посети "Дунав мост 1" при Русе, за да проследи на място условията за преминаване през граничния пункт, както и работата на доброволците от БЧК и служителите на общината, които посрещат и осигуряват помощ и консултации на влизащите в България бежанци.

Още акценти вижте в репортажа на Андрей Кючуков

Радев уточни, че трябва да се търси единно европейско решение, единен европейски подход. Определи като "неудачно решение" това, че България беше включена от Русия в списъка на неприятелските държави.

Президентът благодари на всички, които правят така, че България да изпълни хуманитарния си дълг. Благодари и на българите, които отвориха сърцата и домовете си и посрещнаха хората в нужда, както и на тези, които решават да помогнат със средства, с дрехи, с храна и не чакат държавата.

"Очаквам държавата като основен координатор и организатор на тези дейности да бъде още по-ангажирана и срочно да изготви алгоритъм, в който да е пределно ясно какво е разпределението на отговорностите между централната и местна власт. Очаквам да се изгради гъвкава и устойчива връзка между пунктовете, местната власт, общините и бизнеса, които са готови да предоставят убежище и работа", каза Радев.

Заяви още, че очаква по най-бързия начин да се издадат документи за самоличност на хората от нашата историческа диаспора. Тези хора трябва да имат възможност да се включат активно в пазара на труда, да ползват образование, здравеопазване, каза президентът.

Радев призова за по-голяма координация при пристигането на бежанците. Трябва по-бърза, ангажирана, динамична връзка. Кризисният щаб да дава повече информация. Не е достатъчно да има един телефон посочен, каза той.

Допълни, че се очаква скоро да има единен портал с подробна информация.

Радев призова да се раздават листовки, на които да има необходимата информация къде да отидат бягащите от войната и какво могат да получат.

Призова още за единна национална система за управление на кризи, не да се решават нещата на парче. Проверката на бомбоубежищата е най-малкият проблем, трябва да има работеща система при всяка една ситуация, каза той.

Явно трябва да върнем и обучението при кризи в училище, каза Радев.

Вижте повече във видеото:

По-рано днес Румен Радев обсъди темата с бежанската криза и с кмета и областния управител на Русе, както и ръководители на местните структури за сигурност и безопасност.

Предстои да се запознае на място и с условията в някои от укритията и бомбоубежищата в Русе.

А по-късно държавният глава ще участва в oтĸpивaнeтo нa Дъpжaвнo пъpвeнcтвo пo cпopтнa cтpeлбa зa мoмичeтa и мoмчeтa и на 61-oтo издaниe нa Meждyнapoдния фecтивaл „Mapтeнcĸи мyзиĸaлни дни“.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новак Джокович открива сезона на клей в Монте Карло
Новак Джокович открива сезона на клей в Монте Карло
Вижте как изглежда бомбоубежище с най-висока степен на защита у нас (СНИМКИ)
Вижте как изглежда бомбоубежище с най-висока степен на защита у нас (СНИМКИ)