НОВИНИ

Русия твърди, че е превзела град Волноваха, обстрелвани са градовете Днепър и Луцк

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
10:45, 11.03.2022
Чете се за: 03:17 мин.
Европа
Слушай новината

Нови украински мишени на Русия. Тази нощ са били обстрелвани градовете Днепър и Луцк. Съобщава се за един загинал. Русия твърди, че е превзела стратегическия град Волноваха. Настъплението на руския 60-километров конвой към Киев продължава. Според някои съобщения руски части са се приближили с още 5 километра и вече са съвсем близо до украинска столица.

Вече 16-и ден Киев живее между живота и смъртта. Улиците се променят постоянно, с появата на нови барикади. Според някои информации руснаците вече са влезли в северозападните райони на града.

След дни на бавно придвижване, американски сателитни снимки показват предислоциране на руския конвой. Бронирани коли от военната колона са забелязани да маневрират в градчета близо до летище „Антонов“ северно от Киев.

Някои от превозните средства са се преместили в гористи райони. Американски източници твърдят, че украинските войски са обстрелвали конвоя с противотанкови ракети.

Кметът на града Виталий Кличко заяви, че Киев прилича на крепост. По неговите думи около 2 милиона души вече са напуснали столицата.

През последните часове от Киев бяха евакуирани и малките дечица от един от детските домове. Две седмици криели децата в мазета.

40 000 души са били евакуирани вчера от зоните с бойни действия в Украйна. Това съобщи украинският президент Володимир Зеленски.

"Правим всичко, за да спасим хората си в градовете, които врагът просто иска да унищожи. Но Мариупол и Волноваха остават напълно блокирани. Въпреки че направихме всичко необходимо, за да заработи хуманитарният коридор, руските войски не спряха огъня", каза Зеленски.

Мариупол е обсаден от 10 дни. От Международния червен кръст предупредиха, че обстановката в Мариупол е тежка и отчайваща. Има съобщения, че хората са започнали да се нападат помежду си за храна. Кметът заяви, че над 1200 цивилни са загинали при ударите срещу града.

Русия добави днес към военната си карта още две селища Днепър и Луцк. Досега тези райони оставаха извън бойните действия. Кметовете на двата града призоваха жителите да стоят в скривалища и да не ги напускат.

Засега Одеса остава пощадена от руските удари, но в града се готвят за най-лошия сценарий. Издигнати са барикади. Чували с пясък пазят паметника на Ришельо - който е от символите от града. Чували има и около Операта - архитектурното съкровище на Одеса, оцеляло по време на Втората Световна война.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кубрат Пулев се изправя срещу Андрей Федосов в САЩ
Кубрат Пулев се изправя срещу Андрей Федосов в САЩ
Роналдо е останал озадачен от решението за временен треньор на Юнайтед
Роналдо е останал озадачен от решението за временен треньор на Юнайтед