НОВИНИ

Асен Василев: Няма да се затварят 1600 мегавата от Маришкия басейн

Николай Минков
от Николай Минков
09:07, 11.03.2022 (обновена)
Чете се за: 03:10 мин.
У нас
Слушай новината

До края на годината България може да договори проекти на обща стойност от 5 до 6 млрд. лева, заяви вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев в Народното събрание по време на изслушването му за промените в Плана за възстановяване и устойчивост.

Той обясни, че, за да се избегне енергийната зависимост на страната от Русия и затваряне на въглищните ни централи, се наложило новото правителство основно да редактира Плана, изготвен от предишните кабинети, в сектор „Енергетика“

"Ако бяхме приели този План за възстановяване и устойчивост, изготвен от предишни правителства в момента България щеше да се е ангажирала да изгражда парогазова централа в Маришкия басейн при липсата на газ и при върхови цени на газа в момента и в същото време да е поела ангажимент да затвори 1600 мегавата въглищни централи с национален статут и критично важни за системата. Не го приехме този план“, заяви Асен Василев.

"Всяко едно предложение, което е било обсъждано и прието от Европейската комисия по Плана за възстановяване и устойчивост за затваряне на въглищни енергийни мощности и преминаване на газ, означава да поставим нашата енергийна система в зависимост от газ и цена на газа, енергоресурс, който България не контролира и при наличието на един основен доставчик в региона, който е във война с Украйна", посочи още вицепремиерът.

По всяка вероятност мярката 60/40 за бизнеса ще отпадне изцяло след изтичане срока на действието ѝ, каза още финансовият министър.

"Моята препоръка би била мярката 60/40 да приключи на 30-и юни и повече да не бъде активирана, освен ако няма нова ковид вълна. Няма предпоставки да се активира тази мярка, тя продължава да работи три месеца след края на епидемичната обстановка и пандемията", заяви Василев.

Василев е изслушван по искане на ДПС. Пред парламентарната комисия по европейски въпроси министърът на финансите оцени последните промени в Плана като положителни за страната ни.

На 15 март се очаква техническото одобрение на Плана, с което може да започне възлагането на проекти по него още преди официалното му подписване.

В парламентарния контрол на въпроси и питания на депутати ще отговарят още вицепремиерите Борислав Сандов, Гроздан Караджов и министрите Николай Денков, Теодора Генчовска, Драгомир Заков, Атанас Атанасов, Александър Николов, Николай Събев, Надежда Йорданова, Асена Сербезова, Иван Иванов, Христо Проданов, Бойко Рашков и Георги Гьоков.

Гледайте на живо заседанието на НС ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как продължава лечението на Стиви от Перник?
Как продължава лечението на Стиви от Перник?
Екип на БНТ на границата на Украйна с Молдова: 83 000 украинци са поискали да останат в Молдова
Екип на БНТ на границата на Украйна с Молдова: 83 000 украинци са поискали да останат в Молдова