НОВИНИ

Комисар Николов: Само в метрото може да се укрият до 900 000 души

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
11:01, 11.03.2022 (обновена)
Чете се за: 03:15 мин.
У нас
Слушай новината

Oбщо 292 са скривалищата и противорадиационни укрития, които са в добро и задоволително състояние в момента, съобщиха от дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". В момента текат интензивни проверки и указанията са тази бройка да се увеличава. Веднъж на две седмици ще се прави актуализация на регистъра на укритията. Това каза директорът на службата главен комисар Николай Николов.

Той показва един от обектите, който осигурява защитата при биологическа, химическа, радиационна авария - най-високата степен на защита. Даде съвети за реакция при завишена радиация.

Николов уточни обаче, че във всеки вход на жилищна сграда, строена след 60-те години, има укритие. Това са хиляди укрития, които могат да бъдат използвани от гражданите. Николов препоръча на собствениците на сградите да почистят входовете им, за да имат достъп.

"В нашите градове всеки един сутерен, подземен етаж може да бъде използван за такива цели", каза той. 734 са подобните обекти в цялата страна - те са разделени като собственост на три - държавна, частна и общинска. Тук не се включват мазета, сутерени и други противорадиационни укрития в жилищни сгради и училища", допълни комисар Николов.

Подобни укрития има в почти всички училища и близо до детски градини. Заяви, че много укрития собственост на частни фирми и общински фирми се поддържат много добре.

В София нещата са по-добре заради наличието на метрото, където могат да се укрият до 900 000 души.

Според комисар Николов обаче в положение на война населението се евакуира. Той подчерта, че за това няма опасност.

Уточни, че проверките на бомбоубежищата се правят всяка година по два пъти. Тази година проверките съвпадат със ситуацията в Украйна.

Вижте целия брифинг във видеото:

Вчера от пожарната публикуваха списък на колективните средства за защита - скривалища и противорадиационни укрития, които са в добро и задоволително състояние. Предоставена бе и информация за тяхното местонахождение.

Публикуваха списък на използваемите бомбоубежища в страната

Преди седмица стана ясно, че всички те ще бъдат включени в електронен регистър. Разработва се и ново мобилно приложение за сигнализиране за различни видове опасности, като пътнотранспортни произшествия или наводнения.

Ето как изглежда бомбоубежището в "Слатина" - обект 305, което осигурява защитата при биологическа, химическа, радиационна авария - най-високата степен на защита.

Снимки: Карина Караньотова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Продължават скандалите между депутатите от ПП и БСП за назначенията в сектор "Гори"
Продължават скандалите между депутатите от ПП и БСП за назначенията в сектор "Гори"
Загуба в Евролигата за Олимпиакос на Александър Везенков
Загуба в Евролигата за Олимпиакос на Александър Везенков