НОВИНИ

Петков: Ще настоявам европейските партньори да ни подкрепят заради бежанската вълна

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:01, 10.03.2022 (обновена)
Чете се за: 02:45 мин.
По света
Слушай новината

България ще настоява за подкрепа от страна на ЕС заради бежанската вълна, следствие на войната в Украйна. Това каза премиерът Кирил Петков преди началото на извънредната среща на върха на лидерите на страните от ЕС, която се провежда днес и утре във Версай.

"Няколко теми – първото е да видим, че има обща подкрепа за хората, които бягат от войната в Украйна. Това трябва да стане на европейско ниво - не може всяка една страна самостоятелно да се бори. Това ще бъде една от темите – европейските партньори да ни подкрепят финансово, всички страни, които сме по-близо до конфликта", заяви премиерът.

България трябва да мисли и за сценарий, при който Русия ще спре подаването на газ, добави той.

"Аз не вярвам, че ще се стигне дотам, но единственият начин България да се справи с такъв казус, е да спре експорта на ток. Хубаво е, че виждам разбиране от европейските колеги, че само в такава екстремна ситуация това би било възможно. Трябва да обсъдим и фокусиране в инвестиции в алтернативни източници, както и Плана за възстановяване и развитие", коментира Петков.

Мястото на Украйна е в ЕС, смята Кирил Петков, въпросът е кога страната може да бъде приета. По думите му колкото повече Съюзът се разширява на изток, толкова по-голяма е безопасността за България, защото няма да бъде гранична страна.

Освен ситуацията в Украйна, европейските лидери обсъждат намаляване на енергийната зависимост от Русия и укрепването на отбранителните способности на ЕС.

"Днес вземаме стратегически решения. Те ще имат съответните последствия. Ще дадем специален мандат на Европейската комисия до края на месец март. И Съветът, който ще се състои, със сигурност ще трябва да вземе решения по отношение на енергията, а също и на земеделието. Трябва да подготвим и решения по отношение на отбраната. И определено ще трябва да предвидим нови инвестиции. И по време на разговорите днес и утре, ние трябва да определим ясната си позиция за тези инвестиции - дали те ще идват от частния сектор, от националните бюджети или от общите ни европейски бюджети за разходи, както стана по време на кризата с коронавируса", заяви френския президент Еманюел Макрон.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Условна присъда за д-р Иван Димитров, убил крадец в дома си преди 4 години в Пловдив
Условна присъда за д-р Иван Димитров, убил крадец в дома си преди 4 години в Пловдив
България със седем титли от боксовия турнир "Емил Жечев"
България със седем титли от боксовия турнир "Емил Жечев"