НОВИНИ

Отбелязваме Деня на спасението на българските евреи

Милена Кирова
от Милена Кирова
12:31, 10.03.2022
Чете се за: 02:05 мин.
У нас
Слушай новината

Пред Паметника на спасението в София се проведе възпоменателната церемония по повод Деня на спасяването на българските евреи и почит към паметта на жертвите от Холокоста.

С венци и цветя на Паметника на Спасението в София бяха почетни 79 години от спасението на българските евреи. Венците бяха поднесени символично от оцелелите от Холокоста и от малки деца, така че урокът от миналото да се предаде на бъдещите поколения и никога да не се забравя.

Бяха почетени всички над 11300 евреи от Северна Гърция, Вардарска Македония и Пирот, депортирани в "лагерите на смъртта". На паметника дойдоха граждани, семейства с деца, председателят на Народното събрание и представители на еврейската общност у нас.

"Народът показа, че не приема и не допуска гонение и изтребление независимо от етническата принадлежност. Днес това е пример и ни показва, че в трудни моменти показваме кураж. Спомняме си за онези от Северна Гърция, Вардарска Македония и Пирот. Кара ни да помним и да се противопоставяме на ксенофобията. Само така паметта на загиналите няма да бъде забравена", заяви председателят на парламента Никола Минчев.

"България даде на света урок по хуманност. Българите показаха, че човешкият живот е най-важен. Какво можем да научим от историята - да избираме доброто пред злото. Българите пратиха послание към идните поколения, че хората могат да направят промяната", добави н.пр. Йорам Елром - посланик на държавата Израел в България.

"Днес си даваме сметка за отговорността, която носим, че винаги можем да кажем "не", когато хората страдат", каза Александър Оскар - председател на Шалом.

Снимки: Милена Кирова, БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Облачно, с температури между 0° и 5° през деня
Облачно, с температури между 0° и 5° през деня
Какви са реакциите в Русия - как се приема икономическата ситуация в страната
Какви са реакциите в Русия - как се приема икономическата ситуация в страната