НОВИНИ

ВСС отложи разглеждането на искането за отстраняване на Гешев до приемане на процедурни правила

bnt avatar logo
от БНТ
10:50, 10.03.2022 (обновена)
Чете се за: 04:45 мин.
У нас
Слушай новината

В дневния ред на заседанието на Висшия съдебен съвет имаше само една точка - предложението на правосъдния министър Надежда Йорданова за предсрочно отстраняване на главния прокурор Иван Гешев.

Правосъдният министър заяви пред членовете на Съвета, че с поведението си главният прокурор накърнява престижа на съдебната власт. Тя предложи на Пленума на ВСС да разгледа посочените обстоятелства, свързани с негови действия и бездействия, които водят до нарушаване на служебните му задължения.

След това взе думата председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков. Той предложи отлагане до окончателното произнасяне на Върховния административен съд по предишното предложение за отстраняването на Иван Гешев, което беше на служебния министър Янаки Стоилов.

Чолаков заяви: "Моля политиката да напусне тази зала и да влезе правото".

Чолаков предложи и да се възложи на правната комисия на ВСС да изготви правила за процедурата, по която ще протече разглеждането на внесеното предложение на Надежда Йорданова.

Иван Гешев преди ВСС: Искането за отстраняването ми е сбор от манипулативни и неверни твърдения

Главният прокурор Иван Гешев за пореден път заяви, че не се притеснява по никакъв начин, напротив - иска максимално бързо предложенията и на Йорданова, и на Стоилов да бъдат разгледани по същество и при максимална публичност. Гешев настоя да има и пряко излъчване по БНТ.

"Това е начинът да се видят явната юридическа несъстоятелност и на двете искания. Да се сочи, че прокуратурата е централизирана, след като този текст е отменен 2016 година. За мен това е показателно. Няма да коментирам творби на Вазов и Йовков, които съм изпратил на неправителствена организация", заяви Гешев.

Той каза, че е съгласен с предложението да се изработят правила за процедурата. Посочи, че става въпрос за особена дисциплинарна отговорност, така че няма пречки да се приложи практиката и опита от дисциплинарните производства.

"За мен е ясно, че това е политическа атака срещу прокуратурата. Все по-ясно става и на европейските ни партньори. 8% доверие, ако това е вярно, това означава доверие по-голямо от на някои политически сили, чиито представители са тук в тази зала. Съдебната власт е подложена на натиск от изпълнителната власт", каза още главният прокурор.

След кратка дискусия ВСС реши да отложи темата с две седмици, за да се изготвят процедурни правила. Гешев изрично отбеляза, че не е гласувал, за да няма съмнения за влияние от негова страна върху съвета.

Надежда Йорданова преди ВСС: Твърденията за правно нищо сериозно ме притесняват. Очаквам дебат по същество във ВСС

ВСС прецени, че както има правила за процедурата по избор на главен прокурор и председатели на върховните съдилища, така трябва да има и правила за процедура по предсрочно прекратяване на мандата.

Част от членовете на съвета настояха да има ясен срок за изготвянето на тези правила и така се прие този срок да бъде до следващото редовно заседание на съвета, което е на 24 март. Отхвърли се предложението да се изчака окончателното решение на ВАС по делото срещу отказа на съвета да разгледа по същество предложението, което служебния правосъден министър внесе през лятото на миналата година.

Главният прокурор поиска максимална публичност на процедурата, дори тя да се излъчва на живо по БНТ. Според Гешев така той ще отговори на всички твърдения в искането, които главният прокурор определи като манипулативни. След заседанието правосъдният министър коментира, че се надява правилата да бъдат професионално изготвени, а не чрез процедурата да се заобикаля разглеждането по същество.

По темата работиха: Пенка Ангелова, Иво Никодимов

Снимки: Десислава Кулелиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обвиненият за шпионаж български генерал от резерва остава под домашен арест
Обвиненият за шпионаж български генерал от резерва остава под домашен арест
Протест с искане за оставката на Гешев под прозорците на ВСС
Протест с искане за оставката на Гешев под прозорците на ВСС