НОВИНИ

МОН предлага по-ранно започване на учебната година и удължаване на учебното време

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
10:14, 10.03.2022
Чете се за: 02:37 мин.
Още
Слушай новината

Министерството на образованието и науката предлага за обсъждане три варианта за промени на началото на учебната година и удължаване на учебното време. Причината - българските ученици учат най-малко време в Европа. От министерството уточняват, че който и от вариантите да се възприеме, промените няма да влязат от учебната 2022 - 2023 година. За всеки от вариантите ще се наложи и промяна в нормативната уредба.

МОН обмисля цялостна промяна на графика на учебната година

Според първия вариант началото на учебната година остава на 15 септември, но продължителността на учебното време се удължава с 10 дни за учениците от 1-ви до 6-и клас. Ако бъде приет този вариант децата от 1-ви до 3-ти клас ще завършват на 15 юни, а тези от 4-ти до 6-и - на 30 юни. За останалите промяна няма да има.

Според втория вариант учебната година ще започва на 7 септември като краят ѝ ще бъде удължен за учениците от 1-ви до 6-и клас по описания вече начин. Така ваканциите ще се увеличат с 5 дни и ще бъдат по-равномерно разпределени. За министерството този вариант е оптималният.

Според третия вариант учебната година започва на 1 септември като учениците от 1-ви до 6-и клас ще учат 10 дни повече през юни по вече описания начин. Тогава би имало 10 допълнителни учебни дни за ваканция, които ще се разпределят в рамките на учебното време.

"Като стартова дата изглежда най-подходящо в момента 7 септември, печелим една седмица повече, което може да се използва за повече ваканции в годината. Те учат значително по-кратко, отколкото своите връстници. Разбира се, имаме проблеми с претоварените учебни програми, но основният проблем е в това, че няма време за упражняване, за развиване на тези знания, без да се трупат нови знания. И това удължаване го искаме изключително в тази посока", коментира образователният министър Николай Денков.

Просветният министър: Учебната година може да започне между 5 и 7 септември

Подробни данни за графика на учебното време в Европа и България, както и за разработените от просветното министерство варианти, които са предложени за обсъждане, можете да видите ТУК.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Радев: Спасението на българските евреи е резултат на нравствения капитал на цели поколения
Радев: Спасението на българските евреи е резултат на нравствения капитал на цели поколения
Поли Карастоянова: 40 лева на човек на ден не е никаква форма на подкрепа за туристическия сектор
Поли Карастоянова: 40 лева на човек на ден не е никаква форма на подкрепа за туристическия сектор