НОВИНИ

Поредна тежка нощ в Украйна - масиран въздушен обстрел на област Суми

Очакват се шест хуманитарни коридора

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
07:11, 10.03.2022 (обновена)
Чете се за: 03:15 мин.
По света
Слушай новината

Поредна тежка нощ в Украйна. Малко след 6.00 часа местно време въздушна тревога в Киев беше отменена. За масиран въздушен обстрел на област Суми съобщи представител на местната власт. Атаките са започнали малко след полунощ.

Все още няма информация за жертви и ранени. Засегната е газопреносната мрежа в няколко населени места. Руската атака срещу детска болница и родилен дом в Мариупол беше определена от президента Володимир Зеленски като "военно престъпление".

Той за пореден път прикани световните лидери да затворят небето над Украйна. По думите му вчера от най-размирните райони са евакуирани 35 000 души.

Днес се очаква да бъдат отворени още шест хуманитарни коридора.

Среща на върха за Украйна във Версай

От Белия дом предупредиха, че в близките дни Русия може да използва химическо оръжие в Украйна, но отхвърлиха твърденията на Москва, че Киев е разработвал незаконна програма за такъв тип оръжие.

Вицепрезидентът Кaмала Харис е в Полша, където ще разговаря с президента и премиера на страната. Полша поема най-големия поток украински бежанци.

Близо 13 милиарда долара е размерът на поредния пакет финансова помощ, който Вашингтон одобри за Киев. Според американските власти от началото на военния конфликт в Украйна са загинали между 5000 и 6000 руски военни.

Лавров пристигна в Турция за срещата с украинския външен министър Кулеба

Външните министри на Украйна и Русия - Дмитро Кулеба и Сергей Лавров, са в Анталия, където ще търсят дипломатически изход от кризата. Това е първата среща на високо ниво между двете държави от началото на руската инвазия в Украйна.

Тя се провежда с посредничеството на дипломат номер 1 на Турция Мевлют Чавушоглу. Ако се стигне до пробив, руската и украинската делегации в Беларус са готови да заседават, за да уточняват евентуални детайли.

"Никога не сме правили и никога не бихме направили нещо подобно на това военно престъпление с някой от градовете в Донецка, Луганска или която и да е област. С нито един от градовете на Земята. Защото ние сме хора. А вие? Заедно трябва да дадем на западните лидери кураж най-накрая на направят това, което трябваше да се случи още в първия ден на инвазията. Или да затворят украинското небе за руски ракети и бомби, или да ни дадат бойни самолети, за да го направим сами", заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Американка спря Виктория Томова в Индиън Уелс
Американка спря Виктория Томова в Индиън Уелс
Облачно, ветровито и със слаб сняг
Облачно, ветровито и със слаб сняг