Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Марина от района на Чернобил пред БНТ: Без ток и вода сме, нямаме връзка с работниците в централата

bnt avatar logo
от БНТ
20:30, 09.03.2022
Чете се за: 03:07 мин.
У нас
Слушай новината

В района на украинския град Славутич, където живеят работещите в атомната електроцентрала в Чернобил, няма ток и вода. По разпореждане на руските сили повече от две седмици е забранено на дежурните в централата да я напускат и да бъдат сменени, поради опасения от диверсия. Това разказа Анатолий Бистров, чиято дъщеря живее в Славутич и преди години е работила в централата. Мъжът има къща в село Кардам. Сега там е приютил жена с двете й деца и внучката си, избягали от войната.

Дъщерята на Анатолий – Марина разказа, че град Славутич е напълно отцепен, пътищата са минирани, мостовете са взривени. В магазините няма храна, банкоматите не работят. Не могат да заредят телефоните си, защото няма ток. Марина е притеснена, че нямат връзка с работещите в атомната електроцентрала.

"В чернобилската атомна електроцентрала се съхранява отработеното ядрено гориво, което трябва да се охлажда. Затова трябва да има ток. Ако не бъде охлаждано, то ще започне да се нагрява, а това е опасно. Нямаме връзка с Международната агенция за атомна енергия, по тази причина оттам не могат да контролират какво се случва в атомната централа", каза Марина Бистрова.

За живеещите в Славутич става все по-трудно оцеляването. Хората привършват запасите си от храна, а вода вече нямат.

"Заради липсата на ток дори да е имало нещо в хладилниците, то се разваля. Няма къде да приготвяме храна, защото няма газ в града. Не работят печки, хладилници", казва Марина.

Много хора са напуснали града, за останалите това вече е невъзможно.

"Наскоро един човек от града се опита да отиде в Чернигов на хемодиализа. Пътувал е заедно с жена си за болницата, когато са стреляли по колата и са го убили, а жена му била ранена. Сега хората се опитват да помогнат на ранената му съпруга, която е останала на пътя и да приберат тялото му", разказва Марина.

Бащата на Марина, който от 8 години живее в Кардам, е много притеснен за дъщеря си. Казва, че не е очаквал Путин да нападне Украйна.

"Децата ми завършиха училище в Славутич, рускоезични са, живеещите там също говорят руски и никой не е търсил защита нито от Путин, нито от Америка", каза Анатолий Бистров.

Анатоли и семейството му още не могат да повярват, че братски народ води война с тях и то с такава жестокост. Надяват скоро в Украйна да има мир.

Автор: Мариана Малева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дете е било ударено от волтова дъга на жп гарата в Бургас
Дете е било ударено от волтова дъга на жп гарата в Бургас
Спартак (Плевен) победи Берое за 11-и успех в НБЛ
Спартак (Плевен) победи Берое за 11-и успех в НБЛ