НОВИНИ

Прогноза: Цените на горивата у нас плавно ще се повишат

Светозар Костадинов
от Светозар Костадинов
20:22, 09.03.2022
Чете се за: 02:20 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Количествата нефт за този месец са гарантирани и активно се работи за осигуряване на алтернативни доставки. Това обясни председател на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев пред енергийната комисия в парламента. Вероятно обаче цените плавно ще се повишават.

Въпреки рекордния наплив в бензиностанциите на 2 март, търговците са осигурили нужните количества.

"Пазарът беше атакуван с особено големи количества откъм търсене. Българските бензиностанции продадоха в пъти бих казал, колкото за 4 дни, в рамките на 4 часа", каза Живодар Терзиев.

Цените на горивата вероятно ще продължат да се покачват, но плавно. От асоциацията не се наеха да дават прогнози заради голямата динамика на пазара.

"Възможно е цените да продължат да нарастват постепенно", каза Терзиев.

И предупредиха, че макар да се работи за осигуряване на алтернативни доставки за април и май, но има някои въпроси: Колко бързо? На каква цена и ще успеем ли да го получим в Черно море?

И макар вече да се говори за алтернативни доставки - не е сигурно колко бързо може да стане това. Преминаването на танкерите през Босфора може да бъде затруднено. Освен това ще се изисква време както за пренастройка на рафинерията, така и за извършване на доставките. От Близкия изток - межди 30 и 45 дни. В момента се работи с 80% руски петрол.

Стана ясно, че у нас целеви запаси никога не са съхранявани, но ако се вземе такова решение - държавата би могла да осигури.

"Освобождаването на, тъй наречените, целеви запаси, които са позволени по директива, каквито България не съхранява и никога не е съхранявала. Те могат да се създадат с такава цел, но това нещо трябва да има предвиден бюджет и държавата да ги съхрани", каза Светослав Бенчев, Българската петролна и газова асоциация.

А запасите за извънредни ситуации могат да се използват само при прекъсване на доставките.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спартак (Плевен) победи Берое за 11-и успех в НБЛ
Спартак (Плевен) победи Берое за 11-и успех в НБЛ
Специално за БНТ: Италиански журналист с разказ за най-опасния евакуационен маршрут между Киев и Иприн
Специално за БНТ: Италиански журналист с разказ за най-опасния евакуационен маршрут между Киев и Иприн