НОВИНИ

Експерти прогнозират свиване на световната икономика с 30%

Гергана Гайдарова
от Гергана Гайдарова
18:18, 09.03.2022
Чете се за: 03:32 мин.
Бизнес
Слушай новината

Несигурността на политическата сцена, а не недостигът на суровини води до сериозния скок на цената на горивата на световните пазари в момента. Това коментира финансовият анализатор Цветослав Цачев за БНТ. На фона на ценовите рекорди, които отбелязаха петролът, газът и някои ценни метали, специалистът прогнозира, че ако не се реши бързо конфликтът в Украйна, световната икономика може да стигне до свиване с 30%.

А освен прякото отражение на военните действия върху цените на горивата, ограничаването на вноса от Русия може да засегне и без това затруднени сектори като автомобилостроенето и производството на мобилни телефони, например.

В момента в световен мащаб няма свободен капацитет на горива. Ограничаване на вноса на енергийни ресурси от Русия може да задълбочи икономическите проблеми на Европа.

"И оттам идва нежеланието на запада да приложи мерките в пълната им сила, защото това веднага ще означава много по-голяма паника на петролния пазар в сравнение дори с това, което виждаме през последните дни, което веднага би се отразило на бизнеса като презапасяване, върху цените като скок в много по-висока степен, отколкото сме в момента. И съответно в една паника навсякъде по света и страхове за настъпваща рецесия", каза Цветослав Цачев.

Ако политическата несигурност продължава, цените на суровия петрол, както и на газа, може да продължат да растат. Специалисти прогнозират, че барел петрол може да стигне 150 - 200 долара за барел в следващите дни. Така цената ще надмине рекорда от 139 долара за барел. Златото също достига рекордни стойности. Ценови пик в началото на седмицата постигна газът. Цените растат и при други ценни метали като алуминий и мед.

"Представете си, че спре производството на метали и газ като неона, който е важен за производството на чипове, и за него има недостиг в световен мащаб. Това означава да спре не само производството на автомобили, но и производството на мобилни телефони и електроника", каза Цачев.

Като цяло, ако политическата обстановка около Украйна не се успокои, можем да достигнем пикови нива на рецесия на световната икономика.

"Ако не видим много бързо разрешаване на проблема, рискуваме тази рецесия, която се очаква заради поскъпването на петрола, всъщност да бъде много по-силна и да бъде с мащабите на това, което видяхме точно преди 2 години, когато икономиките се сринаха с 20 - 30%", каза Цачев.

На този фон доларът и еврото се обезценяват, а стойността на юана расте. Блокирането на валутните резерви на Русия показва, че много страни ще търсят възможност те да променят доларови резерви да отидат към юани и други валути, смята Цветослав Цачев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бесарабски българи, избягали от войната в Украйна, карат проби в Пирин
Бесарабски българи, избягали от войната в Украйна, карат проби в Пирин
Премиерът свика Съвет по сигурността заради рисковете от войната в Украйна
Премиерът свика Съвет по сигурността заради рисковете от войната в Украйна