НОВИНИ

Щаб в Пловдив ще помага на бежанците от Украйна и ще им съдейства при намирането на работа

bnt avatar logo
от БНТ
17:37, 09.03.2022
Чете се за: 03:20 мин.
Регионални
Слушай новината

От днес в Пловдив започна работа постоянно действащ щаб "Пловдив-Украйна". В обединеното звено влизат експерти от различни области, които ще оказват пълна подкрепа на бежанците от Украйна. Целта е хората в нужда да получат помощ от т.нар. тип "на едно гише". Щабът ще ориентира и бягащите от войната за възможностите да започнат работа в региона.

В немски завод за производство на части за автомобили и бяла техника край Пловдив и към момента работят над 30 души от Украйна. Заради огромния проблем с липсата на работна ръка преди 2 години от компанията се обърнали към фирма посредник, която да доведе бесарабски българи.

Според бизнеса държава трябва да направи всичко възможно, за да задържи у нас бежанците от Украйна, но най-вече да ги подпомогне в желанието им да работят и да допринасят за растежа на българската икономика. Сега действащото законодателство доста усложнява привличането на работна ръка от страни извън Европейския съюз. Вратички има за граждани с български корени и произход, обясняват работодатели.

"Оказва се, че който пристигне, наистина иска да работи. Най-важният проблем всъщност, който трябва да реши държавата, е да промени законодателството в посока по-бързо и лесно наемане на тези хора на работа. Един от основните въпроси, които нашата държава трябва да реши много бързо, ако наистина иска да привлече тези хора да дойдат тук и да останат тук, да живеят тук и да работят тук", казва Катя Стайкова, директор на Клъстер "Тракия –
икономическа зона".

"В тая ситуация, ако има желание бизнеса да интегрира бежанци, то определено трябва да се работи в посока системно облекчаване на процедурата при назначаването на такива хора", смята Красен Кръстев, управител на немски завод за части в Пловдив.

На първо време предприятията в индустриалните зони около Пловдив имат готовност веднага да настанят над 100 работници, които идват от Украйна.

Важно е да се уреди и въпросът с настаняването на чужденците, защото за разлика от морето, в големите градове липсват подобни бази. Вариант е и държавна подкрепа за собствениците, които ще отдават къщи и квартири на бежанци.

Репортер: Николай Рашинов

От днес БЧК Габрово започна да събира храна и вещи от първа необходимост за украински бежанци, настанени в български семейства в региона. В няколко хранителни магазини има дарителски кошници, в които всеки клиент може да купи и остави нещо, с което да помогне.

Вижте повече във видеото:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бруно Бекман специално за БНТ от Киев: Концерт на Майдана повдига духа на жителите на града
Бруно Бекман специално за БНТ от Киев: Концерт на Майдана повдига духа на жителите на града
Илияна Йотова призова управляващите да създадат национален план за справяне с кризите
Илияна Йотова призова управляващите да създадат национален план за справяне с кризите