НОВИНИ

14-и ден война: Руският военен конвой вече е на километри от украинската столица

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
15:14, 09.03.2022
Чете се за: 02:57 мин.
Европа
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

14-и ден Украйна живее във война. Русия обяви, че временно спира бомбардировките над Киев и още пет града, за да се евакуира цивилното население. 5000 души са преминали вчера през хуманитарния коридор от Суми.

12 часа за бягство. С толкова време разполагат хората от Суми, за да стигнат на безопасно място - до Полтава. 180 километра, изпълнени с риск и огромна болка, за това, което оставят след себе си.

Много чуждестранни студенти са успели да напуснат вчера Суми. От Полтава пътят на бягащите от бомбардировките продължава с автобуси до Лвов. А след това до полската граница.

Няколко часа след края на затишието, в района на Суми беше извършена въздушна атака. Две къщи са напълно разрушени. Спасителите успяха да спасят пет души, три от които деца.

При атаката в нощта срещу вторник, 22-ма души загинаха в Суми, три от които деца.

Руската атака продължава на север, изток и юг. 14 дни Киев живее в ритъма на руското настъпление. Руският военен конвой вече е на километри от украинската столица.

Барикади вече са издигнати на всички възможни места.

Няма новини от атомната централа "Запорожие", която вече е под руски контрол, съобщават украинските власти. Според украинския енергиен министър, служителите там са взети за заложници. Неясна е обстановката и в Чернобил.

Повече от две седмици около 200 служители на атомната централа не са я напускали. Те застъпили на смяна, ден преди руските войски да влязат в Украйна и от тогава са в централата. От Международната агенция за атомна енергия твърдят, че от вчера не са получавали данни от Чернобил. Украинските власти заявиха, че Русия е изключила централата от мрежата.

Москва пък обвини властите в Киев, че са подготвяли атака срещу Донбас.

"В хода на специалната военна операция секретни документи на командването на Националната гвардия на Украйна попаднаха в притежание на руски военнослужещи. Тези документи потвърждават тайната подготовка от режима в Киев за настъпателна операция в Донбас през март 2022 година", каза Игор Конашенков, говорител на Министерството на отбраната на Русия.

Според информацията на Москва, документите били подписани с дата 22 януари 2022 година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Александър Лазаров започна с победа в Хърватия
Александър Лазаров започна с победа в Хърватия
Поражения за българските боркини на европейското до 23 години в Пловдив
Поражения за българските боркини на европейското до 23 години в Пловдив