НОВИНИ

Няма военна заплаха за България, стана ясно след заседанието на Комисията по външна политика

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
15:35, 09.03.2022 (обновена)
Чете се за: 03:30 мин.
Сигурност и правосъдие
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Военният, външният министър и спецслужбите бяха изслушани на закрито заседание от парламентарната комисия по външна политика. Пред депутатите те са заявили, че военна заплаха за страната ни няма.

България не може да предостави свои бойни самолети на друга държава. Авиацията, с която разполага е необходима за охрана на въздушното ни пространство.

ДАНС, цивилното и военното разузнаване анализират постоянно потенциалните рискове, като общата оценка е за променена среда на сигурност в Европа заради войната в Украйна. Военният министър е подчертал, че предоставянето на самолети МИГ 29 на друга държава не стои на дневен ред.

В студиото на "Още от деня" Драгомир Заков коментира, че охраната на българското въздушно пространство е гарантирана единствено в рамките на колективната отбрана в НАТО и в рамките на Европейския съюз.

"Очевидно Полша е преценила, че може да предостави исканата от Украйна помощ, а САЩ от своя страна са преценили, че няма как да съдействат в таз иситуация. Подобни искания имаше към всички държави, публични, които имат същия тип самолет. България ние имаме самолет МИГ 29, но само половината използваме за еър полисинг. Ние охраняваме освен своето въздушно пространство и въздушното пространство на НАТО, така че няма как ние да предоставим нашите самолети и да няма с какво да го охраняваме", каза Заков.

Потенциалът е 5 милиона украинци да напуснат страната си през следващите седмици. Очаква се около 200 хиляди да се насочат към нашата страна. В момента най-натоварен от бежански поток е пунктът при Дуранкулак, където МВР, "Гранична полиция", миграционните власти и Агенцията за бежанците са изнесли съвместни допълнителни екипи и са оборудвали допълнителни работни помещения. Това каза заместник-вътрешния министър Стоян Темелакиев.

"Основното предизвикателство е на местата като Дуранкулак, където няма изградена инфраструктура. Но колегите се справят и тези фургони са оборудвани и свързани", каза той.

Въпрос: Има ли опасност за България към днешна дата?

Стоян Темелакиев: Към днешна дата не бих казала, че има опасност за България.

Въпрос: Колко висок е рискът с бежанците да влязат и хора, които са проблемни за службите?

Стоян Темелакиев: Точно защото този риск съществува ние правим пълна проверка на всички, които влизат съгласно рисковете изискванията на закона.

Има готовност на граничния пукт "Дунав мост" при Русе също да бъдат изпратени допълнителни екипи. Регистрацията на желаещите временна закрила у нас ще се извършва именно на граничните пуктове и по този начин процедурата по предоставяне на убежище ще бъда значително съкратена.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Джулия Терзийска стартира с победа в Тунис, Глушкова отпадна
Джулия Терзийска стартира с победа в Тунис, Глушкова отпадна
Александър Лазаров започна с победа в Хърватия
Александър Лазаров започна с победа в Хърватия