НОВИНИ

Министърът на отбраната: Въпросът за предоставяне на МиГ-29 на Украйна не стои на дневен ред

bnt avatar logo
от БНТ
19:09, 09.03.2022 (обновена)
Чете се за: 03:35 мин.
У нас
Слушай новината

Въпросът за предоставяне на самолети МиГ-29 на Украйна не стои на дневен ред, тъй като това е оборудване, което ни е необходимо. Това заяви министърът на отбраната Драгомир Заков в студиото на "Още от деня".

Охраната на българското въздушно пространство е гарантирана единствено в рамките на колективната отбрана в НАТО и в рамките на Европейския съюз. Българските граждани могат да бъдат наистина спокойни, че институциите работят активно по превенция на всички възможни рискове за страната, увери Заков.

"Очевидно Полша е преценила, че може да предостави исканата от Украйна помощ, а САЩ от своя страна са преценили, че няма как да съдействат в тази ситуация. Подобни искания имаше към всички държави, публични, които имат същия тип самолет. България ние имаме самолет МиГ-29, но само половината използваме за "еър полисинг". Ние охраняваме освен своето въздушно пространство и въздушното пространство на НАТО, така че няма как ние да предоставим нашите самолети и да няма с какво да го охраняваме", каза Драгомир Заков.

САЩ отхвърли предложението на Полша за изпращане на МиГ-29 в Украйна

"Това, че България е в НАТО и ЕС в условията на такава криза, е най-големият гарант за сигурността на страната. Българската сигурност е гарантирана в рамките на колективната отбрана в НАТО и ЕС. Ние сме част от колективната отбрана, НАТО гарантира нашата сигурност, но трябва да бъдем абсолютно безкомпромисни към това, че българските въоръжени сили трябва да притежават способности, с които да могат да гарантират националната сигурност и отбрана в рамките на колективната отбрана", изтъкна Заков.

Изненадата дойде от ирационалното решение да се започне война в момент, в който дипломатическата опция беше на масата. От страна на НАТО, съюзниците и ЕС, всички дипломатически опции бяха на масата. В такъв момент да се вземе решение за военна интервенция – това е ирационално решение, допълни министърът. Но не прогнозира какъв ще бъде развоят на събитията.

Няма военна заплаха за България, стана ясно след заседанието на Комисията по външна политика

Първоначалният замисъл за блицкриг не се случи, защото украинците успяха да мобилизират изключителна подкрепа от т.нар. местни сили за самоотбрана. Русия категорично подцени Украйна. Путин изненада сам себе си, заяви Заков.

По думите му в Украйна има огромна необходимост от хуманитарна помощ. И много държави се включват с хуманитарна помощ.

България вече изпрати голямо количество хуманитарна помощ, обсъждат се и варианти за още. В условията на огромна военна сила, която има срещу Украйна, военната помощ не е решаваща, но хуманитарната може да спаси животи, обобщи Заков.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ванеса Калоянова ще се бори за бронза на Европейското за младежи в Пловдив
Ванеса Калоянова ще се бори за бронза на Европейското за младежи в Пловдив
УЕФА планира да увеличи броя на участниците на Евро 2028
УЕФА планира да увеличи броя на участниците на Евро 2028