НОВИНИ

Христо Иванов: България трябва да говори в един глас със съюзниците в НАТО и ЕС

bnt avatar logo
от БНТ
19:47, 09.03.2022
Чете се за: 04:05 мин.
У нас
Слушай новината

"Намираме се в радикално променена ситуация. Това не е руският народ, това е режимът на Путин. Евровойна с целия международен ред. Война, която има сценарии доста вероятно да ескалира и като интензивност, и като щети, и като проекции на други територии, включително Молдова, включително някое от огнищата на напрежение на Западните Балкани, включително и на нашата територия с различните хибридни инструменти, които путиновият режим е доказал, че употребява добре. Ние трябва да преминем в нов режим, това важи и за ЕС и НАТО, отчитайки тази нова реалност. Това каза в "Още от деня" Христо Иванов - председател на Демократична България.

"Решението на тази криза ще зависи от това какво ще се случи на терен в Украйна. Най-добрият сценарий за нас и за демократичния свят, е Украйна да успее да отблъсне тази престъпна агресия", коментира Иванов.

Според него е важно България да говори в един глас по всички теми с нашите съюзници в НАТО и ЕС и да окажем пълна подкрепа на украинците с всичко, което можем.

"Ако допуснем тази агресия да се окаже реалистичен политически път, ако даде плод, това означава, че много други ще бъдат изкушени да тръгнат по този път", допълни още Христо Иванов.

Той каза още, че раздвоеността в позициите на България трябва да се компенсира ударно. "България трябва да устоява на влиянието на путинския режим", заяви още Иванов. Той коментира и назначаването на Драгомир Заков за министър на отбраната.

"Стъпка в правилната посока. Става дума за опитен дипломат, който идва от НАТО, изключително подготвен и наясно с дневния ред. Той има нашата подкрепа", каза Иванов.

ДБ: Службите не подават адекватна и навременна информация за войната в Украйна

По отношение на службите искаме едно осъзнаване, че се намираме в радикално нова ситуация и че не можем да продължаваме по стария начин, заяви Христо Иванов.

"Искаме да видим ясен план как ще се изчистим от руските влияния, включително и в самата система за сигурност. И не някакви пенсионирани военни, които някога може да са имали достъп до информация, а сега не е ясно как имат достъп да тази информация, кои са техните партньори отвътре", допълни депутатът.

Има различни сценарии, по които може да се стигне до ограничаване на доставки на газ или нефт. България, която си позволи продължение на десетилетие да остане зависима от руски доставки, трябва да използва този момент, за да скъса радикално с това състояние, заяви още председателят на "Демократична България".

Христо Иванов коментира и предложението на министър Надежда Йорданова за отстраняване на Иван Гешев от поста главен прокурор и утрешното разглеждане на сигнала във ВСС.

"Не очаквам този състав на ВСС да подходи обективно, ще видим същата тази мажоретна група, която избра и защитаваше досега Иван Гешев и така и ще продължи да прави. Но всички българи знаем, че Иван Гешев трябва да си тръгне", заяви лидерът на "Демократична България".

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тайгър Уудс влиза в Залата на славата на голфа
Тайгър Уудс влиза в Залата на славата на голфа
По време на примирие: Украйна обвини Русия, че е бомбардирала детска болница в Мариупол
По време на примирие: Украйна обвини Русия, че е бомбардирала детска болница в Мариупол