НОВИНИ

По време на примирие: Украйна обвини Русия, че е бомбардирала детска болница в Мариупол

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
19:25, 09.03.2022
Чете се за: 03:32 мин.
Европа
Слушай новината

Русия и Украйна договориха примирие, за да може мирното украинско население да се евакуира от няколко населени места. Прекратяването на огъня е в сила до 21.00 часа тази вечер. Киев съобщи за руски обстрели с цивилни жертви. 19 души са загинали в Северодонецк и петима в Малин, Житомирска област. Деца са сред жертвите в района на Суми при атака в нощта срещу вторник. В късния следобед беше съобщено за руска атака срещу Мариупол. Ранени са 17 души, сред тях родилка.

Украйна обвини руската армия, че е бомбардирала детска болница в Мариупол по време на примирието. Русия заяви, че спазва спирането на огъня.

Украински огнеборци потушиха пожар в къща в Охтирка, в района на град Суми след руски обстрел. При атаката в нощта срещу вторник, в Суми загинаха 22-ма души, три от които деца. За някои бягството от ужаса стана възможно.

Две колони от общо 61 автобуса вече пристигнаха от Суми в Полтавска област благодарение на договорената между враждуващите евакуация.

Днешната евакуация се извършва по коридори със следните маршрути - от Енергодар до Запорожие, от Суми до Полтава, от Мариупол до Запорожие, от Волноваха до Покровск и от Изюм до Лозовая.

Извеждането на цивилни се осъществява от няколко населени места в Киевска област към столицата.

Руското министерство на отбраната разпространи кадри с руски военни, които доставят хуманитарна помощ в Изюм, Харковска област.

В същото време президентът Володимир Зеленски продължава да повдига духа на сънародниците си.

"Смели украинци на непокорена страна! Вече е 14-ият ден на нашата отбрана. 14-ият ден на нашето единство. Мащабът на заплахата за държавата е максимален. На наша територия са вече почти всички сили, събрани да нахлуят в Украйна. Но мащабът на нашия отговор също ще е максимален".

Бурни аплодисменти от британския парламент за Зеленски

Над 200 000 са бежанците, пристигнали в западния град Лвов. Стадионът в града дава подслон на някои от тях.

Москва заяви, че няма намерение да сваля сегашното правителство на Украйна.

"Целите на специалната военна операция са защита на жителите на Донецката и Луганската народни републики, демилитаризация и денацификация на Украйна и елиминиране на военната заплаха за Русия, която идва от украинска територия заради дейността на страните от НАТО там. Операцията няма за цел да окупира Украйна или да свали действащите власти. Тя не е насочена срещу мирното население", каза говорителят на външното министерство на Русия Мария Захарова.

Москва обяви още, че не носи отговорност за живота на чуждестранните доброволци, които се бият на украинската страна.

ВСИЧКО ЗА СИТУАЦИЯТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Снимки: БГНЕС, БНТ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Христо Иванов: България трябва да говори в един глас със съюзниците в НАТО и ЕС
Христо Иванов: България трябва да говори в един глас със съюзниците в НАТО и ЕС
Прекъснат е токът в АЕЦ "Чернобил", Украйна иска временно спиране на огъня за ремонт
Прекъснат е токът в АЕЦ "Чернобил", Украйна иска временно спиране на огъня за ремонт