НОВИНИ

Бурни аплодисменти от британския парламент за Зеленски

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
11:06, 09.03.2022
Чете се за: 04:20 мин.
По света
Слушай новината

Бурни аплодисменти от британския парламент за украинския президент Володимир Зеленски. В своето историческо обръщение към членовете на Уестминстър, Зеленски заяви, че Украйна не е искала войната, но ще я води, за да не изгуби това, което има.

"Обръщам се към вас като гражданин, но и като президент на една велика страна, която има големи мечти и сила да се бори. Ще ви разкажа за 13-те дни - 13 дни на война, която ние не започнахме и която никога не сме искали. Но я водим, защото не искаме да загубим това, което имаме, което е наше, не искаме да загубим Украйна", заяви Володимир Зеленски, президент на Украйна.

Зеленски разказа за жертвите на войната - по думите му, най-малко 50 деца са загубили живота си от началото на руската инвазия. И цитира шекспировия Хамлет.

"Да бъдеш или да не бъдеш? Добре познавате този шекспиров въпрос. Преди 13 дни този въпрос нямаше как да бъде зададен в Украйна. Но сега, това не е така. А отговорът е очевиден - да бъдем", заяви Зеленски.

Припомни и цитат от речта на Уинстън Чърчил, отправена в същата тази зала преди десетилетия, в навечерието на операция Дюнкерк.

"Няма да се предадем и няма да загубим. Ще се борим до самия край, ще се борим по море, суша и въздух. Ще защитим страната си на всяка цена. Ще се борим в горите, по полетата и по бреговете, в градове и села", заяви Зеленски.

Украинският президент благодари на Великобритания за оказаната до момента хуманитарна помощ, а също и за военното оборудване, доставено от Лондон. И за пореден път призова за помощ украинското въздушно пространство да бъде затворено.

"Великобритания и съюзниците ни, сме твърдо решени да снабдим нашите украински приятели с оръжия, с които да защитават своята родина. Ще затегнем икономическите санкции спрямо Владимир Путин и ще спрем вноса на руски газ. Ще приложим всички възможни методи - дипломатически, хуманитарни и икономически, докато Владимир Путин не претърпи крах на своето опасно начинание и Украйна не бъде отново свободна", заяви Борис Джонсън, премиер на Великобритания.

Безлюдните улици на Киев тази сутрин бяха огласени от украинския химн. Но преди тях прозвучаха сирени за тревога.

Украинската армия съобщава, че към момента успява да отблъсне настъпващите руски части и са нанесени сериозни щети, включително и голям брой жертви. Москва не коментира твърденията. Нови сателитни снимки разкриха следите от офанзивата. Освен разрушенията в Киев, се вижда и продължаващото от север настъпление на руския военен конвой.

А в пристанищния град Мариупол Кремъл съобщава, че подразделяния на проруските сепаратисти от самопровъзгласилата се Донецка народна република са напреднали с почти километър. Обсадата на този стратегически важен град на Азовско море продължава вече близо седмица. В 9:00 ч българско време влезе в сила временно спиране на огъня. Осигурени са хуманитарни коридори от Киев, Чернигов, Суми, Харков и Мариупол. Тази сутрин украинските власти съобщиха, че през изминалите дни успешно са извели над 5000 души от Суми.

Утре за пореден път Киев и Москва ще седнат на масата за преговори. Този път ще разговарят украинският външен министър Дмитро Кулеба и руският първи дипломат Сергей Лавров. Разговорът е с посредничеството на Турция и ще се проведе в Анкара.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
УЕФА иска да разшири още броя на участниците на европейските първенства
УЕФА иска да разшири още броя на участниците на европейските първенства
Юрген Клоп: Беше много интересен мач
Юрген Клоп: Беше много интересен мач