НОВИНИ

Повече от половината жители на село Горно Краище заминават на работа в чужбина

bnt avatar logo
от БНТ
09:05, 09.03.2022
7564
Чете се за: 02:00 мин.
У нас
Слушай новината

Над 300 жители на белишкото село Горно Краище се очаква да заминат на работа в чужбина и тази година, каза кметът на селото Бекир Бекир.

В целия район на Белица голяма част от хората избират да изкарват препитанието си в държави като Германия, Франция и Великобритания. Половината част от времето прекарват в чужбина, а като се приберат инвестират изкараните пари в България.

"Нито пандемията, нито войната ще спре жителите на Горно Краище. Най-хубавото е, че нямаме жители на селото, които да са се настанили трайно в чужбина. Те отиват, работят по шест месеца, идват и инвестират в село Горно Краище. Инвестират в построяването на нови къщи, подобрения в жилищата. Село Горно Краище е едно европейско село, с подобрена инфраструктура. Над 95% от селото е асфалтирано", похвали се кметът на Горно Краище Бекир Бекир.

15 нови къщи има село Горно Краище с пари от гурбет в чужбина

След няколко седмици семейство Врачови за пореден път заминава за Великобритания. Те разказаха, че преди години опитали да направят животновъдна ферма в България, но срещнали големи затруднения с бюрокрацията. Разочаровали се и решили да си търсят късмета зад граница.

Във Великобритания берат ягоди, картофи, малини. С парите, които изкарват, са построили нова къща на малкия си син, а вече и за по-големия са купили цигли и тухли.

Още истории от Горно Краище вижте в прякото включване на Али Мисанков.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Асоциацията на зърнопроизводителите: Няма адекватно действие относно резерва на зърното
Асоциацията на зърнопроизводителите: Няма адекватно действие относно резерва на зърното
Григор Димитров срещу американец на старта в Индиън Уелс
Григор Димитров срещу американец на старта в Индиън Уелс