НОВИНИ

15 нови къщи има село Горно Краище с пари от гурбет в чужбина

Само за три години 15 нови къщи са построени в белишкото село Горно Краище. Хората, които са на гурбет в чужбина, инвестират парите си в нови домове. Голяма част от семействата са разделени, децата и съпругата в България, мъжете в чужбина.

БНТ2-Благоевград
от БНТ2-Благоевград Елена Чимева
14:30, 28.02.2018
6819
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Преди 7 години синът на Ибрахим Дурган заминава за Англия. Работата потръгва, успява да посъбере пари и купува автомивка, а друга взима по наем. Кани свои познати и приятели от селото да работят при него, а с парите, които изкарват, мъжете строят нови къщи на два-три етажа.

Ибрахим Дурган: "Направи си къща, кола си купи, ремонт си прави дечицата по английски ги записаха да учат благодарение на чужбина."
Бекир Бекир, кмет на с. Горно Краище: "За тези три години са влезли не по-малко от 700-800 хиляди в Горно Краище понеже една къща средно излиза от 70 до 80 хиляди."

Преди три години много от младите хора от Горно Краище се опитали да направят малки ферми и да отглеждат крави. Срещнали трудности, изискванията се оказали много, а субсидиите все не стигали до тях, разказват от кметството. И така всеки започнал да се спасява.

Бекир Бекир, кмет на с. Горно Краище: "Младият народ и покрай земеделието, и покрай тютюна помагаха към семействата. От 2 години вече имаме над 180 човека, които са по Англия, Шотландия, Германия, Франция. Инвестират хубаво е, че те изкарват парите в чужбина и се връщат, и ги инвестират в село Горно Краище."

Ибрахим Дурган не е оптимист, че синът му ще се върне.

Ибрахим Дурган: "И не само той и другите момчета и младите, които са все са с висше образование, с полувисше, всичко е горе ги казват бели роби."

Безработицата в Горно Краище е 35 процента. В община Белица вече има 7 шивашки цеха, но там наемат само по-млади жени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Радев: В скандала с продажбата на ЧЕЗ жертвата не е властта, а гражданите
Радев: В скандала с продажбата на ЧЕЗ жертвата не е властта, а гражданите
Трети ден армията помага в разчистването на снега в Плевенско
Трети ден армията помага в разчистването на снега в Плевенско