НОВИНИ

Извънредна среща при премиера за Националния рамков договор

Извънредна среща при премиера Бойко Борисов с представители на здравното министерство, лекарския и зъболекарския съюз. Очаква се на нея да бъде обсъден Националният рамков договор за тази година, след като вчера от Лекарския съюз обявиха, че подписването му е под въпрос.

Николай Минков
от Николай Минков
12:12, 28.02.2018
Чете се за: 00:51 мин.
Още

Днес изтича последният срок, в който трябва да бъде подписан рамковият договор. Срещата е и на фона на изнесените данни за 133 млн. лева просрочени задължения.

Лекарският съюз е съгласен с настоящата рамка. Надзорният съвет на Здравната каса обаче отложи решението дали ще подпише договора. Документът определя обемите и цените на медицинските дейности. За ранния следобед е насрочено заседание на Надзорния съвет на Касата.

д-р Венцислав Грозев, председател на Български лекарски съюз: Нашите действия, както на БЛС, така и на зъболекарите, в никой случай не са довели до тези странни обстоятелства в НЗОК, довели до дефицит и липса на плащания към чуждестранни каси. Затова обаче не са виновни български лекари, нито български сестри, а най-малко са виновни пациентите, които определено при неподписване на такъв рамков договор ще останат в риск. Така че се надявам да постигнем днес споразумение, такова каквото ще удовлетвори в максимална степен и двете страни.
д-р Николай Шарков - председател на Български зъболекарски съюз: Нашия рамков договор премина през всички законови срокове - беше договорен, беше обсъден и в Надзорния съвет, стоя на сайта на НЗОК в законовия срок. Бюджетът е решен от НС - той е с 10 милиона повече - 157 милиона. И се надявам да бъде разписан, надяват се и всички пациенти.

Ако днес не бъде подписан Националният рамков договор, съсловните организации заплашиха, че излизат на протест. Утре в София обаче ще протестират лични лекари, тъй като твърдят, че в договора за тази година не е обърнато внимание на 7 техни изисквания.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задържани в Перник за корупция след акция на спецпрокуратурата
Задържани в Перник за корупция след акция на спецпрокуратурата
Община Пловдив ще започне ремонт на сградата на Българска народна банка в града
Община Пловдив ще започне ремонт на сградата на Българска народна банка в града