НОВИНИ

Съществено застудяване се очаква в близките дни

bnt avatar logo
от БНТ
20:52, 08.03.2022
Чете се за: 02:12 мин.
У нас
Слушай новината

Потвърждават се прогнозите за съществено застудяване през втората половина на седмицата. В много райони от страната се очакват така наречените "ледени" дни, в които дори и максималните температури са отрицателни, а сутрин ще има стойности и под минус 10°.

В по-голямата част от страната минималните температури утре ще бъдат между минус 6° и минус 1°, в крайните югозападни райони и по Южното Черноморие около 0°, а максималните - между 0° и 6°. Ще остане по-често облачно, на места със слаби превалявания от сняг. Ще духа слаб до умерен северен вятър.

По Черноморието ще има и слънчеви часове, но ще бъде много ветровито, с временно силен вятър с посока от север-североизток. Вълнението на морето ще бъде 2 - 3 бала.

Ветровито ще остане и в планините и по планинските проходи ще има виелици и преспи. Ще бъде облачно, мъгливо и ще продължи да превалява сняг. Ще бъде и много студено, с максималните температури по най-високите върхове минус 16° - минус 17°. Висока остава и опасността от лавини.

Слънчево ще бъде и утре в по-голямата част от Европа, която е под влиянието на обширен антициклон. Снеговалежи ще има в източните части от континента, както и в северните райони на Балканите. Не само у нас, във всички балкански страни ще бъде по-студено от типичното за месец март.

В близките дни застудяването ще продължи. От най-северните части на континента на юг ще се спуска студен арктичен въздух, който ще достигне дори до най-южните части на полуострова и дори до северните части на Африка. Освен много студено, ще бъде и ветровито. Ще има и превалявания от сняг, но слаби и само на отделни места. Очакванията са в началото на следващата седмица температурите да тръгнат нагоре.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Референдум": Почти наравно са мненията за и срещу продължаване енергийната зависимост от Русия
"Референдум": Почти наравно са мненията за и срещу продължаване енергийната зависимост от Русия
Децата от Украйна у нас могат да слушат аудиокниги на майчин език
Децата от Украйна у нас могат да слушат аудиокниги на майчин език