НОВИНИ

Киев съобщи за убит руски генерал при Харков

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
19:38, 08.03.2022
Чете се за: 04:12 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Цивилни успяха да напуснат североизточния украински град Суми и киевското предградие Ирпин след договорено примирие за осигуряване на хуманитарни коридори. Според руската страна, Украйна е потвърдила само един маршрут от предложени 10 - отсечката от Суми до Полтава на полската граница. По данни на ООН бежанците от руската инвазия в Украйна надхвърлиха два милиона. Руски генерал е загинал в сраженията край Харков, съобщава украинската страна, засега руската армия не потвърждава загубата. Русия обяви, че не планира изпращане на наборни войници в Украйна и ще разчита само на професионални военни.

Временното примирие при украинския град Суми позволи евакуация на цивилни, включително 1000 чуждестранни студенти, съобщават местните власти. Конвои от 20 - 30 частни коли са напуснали района на няколко етапа. Снощи при руски обстрел в района са загинали поне 21 цивилни, включително деца, твърди местната управа.

Украйна обвини Русия, че е обстреляла евакуационния коридор от Мариупол. По американски данни пристанищният град е обкръжен, но руските сили още не са влезли. Президентът Зеленски заяви, че едно дете там е починало само в руините от дехидратация.

От дни Мариупол е без вота, ток и отопление. В кратко видеопослание в Инстаграм от барикадите в Киев държавният глава окуражи сънародниците си.

Сняг вали. Пролет е. Войната е сурова като пролетта. Но всичко ще бъде наред. Така или иначе ще победим, заяви Зеленски.

Настъплението на руските сили в Украйна се е забавило значително и на някои места практически е спряло, обяви съветник на украинския президент.

Русия отвори първия хуманитарен коридор от град Суми

Руският генерал-майор Виталий Герасимов, началник-щаб на 41-ва армия е загинал заедно с други офицери на подстъпите към Харков, твърди украинската страна. Герасимов е ветеран от втората чеченска война, кампанията в Сирия и анексирането на Крим през 2014 г. Сведенията за гибелта му идват от прихванат прихванат разговор между представители на руските служби за сигурност. Руски медии потвърдиха смъртта на друг заместник командир на 41-ва армия миналата седмица.

В обръщение за Осми март руският президент Путин изрази уважение към жените с пагон и се обърна специално към майките, сестрите, съпругите и приятелките на военните, които са в Украйна.

Може да се гордеете с тях и да се тревожите, както цялата страна. Подчертавам, че наборни войници не участват и няма да участват в бойните действия. Задачите изпълняват само професионални военни. Сигурен съм, че те твърдо отстояват сигурността и мира за руския народ, заяви Путин.

Украинската страна оценява руски загуби във войната досега на 11 000 души, Москва е потвърдила смъртта на 500 свои военни.

В телефонен разговор с руския външен министър Сергей Лавров, държавният секретар на Ватикана кардинал Паролин е изразил тревога от ситуацията в Украйна. Лавров е изложил причините и целите на инвазията. Двете страни са изразили надежда за скорошен четвърти кръг преговори между Москва и Киев. Светият престол е подчертал, че военните действия срещу Украйна трябва да спрат при гарантирани хуманитарните коридори.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румъния отменя зеления сертификат и носенето на маски
Румъния отменя зеления сертификат и носенето на маски
Меглена Кунева: Членството на Русия в Съвета на Европа е прекъснато
Меглена Кунева: Членството на Русия в Съвета на Европа е прекъснато