НОВИНИ

Какви са енергийните рискове заради войната в Украйна - коментар на експерти

bnt avatar logo
от БНТ
18:50, 08.03.2022
Чете се за: 03:12 мин.
У нас
Слушай новината

Какви са енергийните рискове заради войната в Украйна? В студиото на "Още от деня" коментираха финансовият и енергиен експерт Георги Кадиев и бившият директор на БЕХ и АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов.

"Европа се държи доста лицемерно - с една ръка налага санкции на Путин, с другата ръка купува газ и петрол, с което на практика финансира войната в Украйна", каза Кадиев.

Европа няма особен избор в момента, освен да стои на студено и да спре икономиката си и всъщност нито Европа може без руски газ, нито Русия може без европейски пари, допълни той.

Кадиев смята, че в момента става категорично ясно, че е въпрос на национална сигурност страната ни да бъде максимално независима енергийно от всички възможни посоки.

"За мен това означава развитие на повече ВЕИ в България, на второ място повече въглища, защото са си наши в комплекса "Марица изток" и по възможност развитие на ядрена енергетика като един от малкото високотехнологични отрасли у нас. При сегашните условия бих предпочел да се развива "Козлодуй" с американско гориво", отбеляза той.

По думите на Валентин Николов в ситуацията, в която се намираме, най-разумно е да се построи 7-и реактор на АЕЦ "Козлодуй". Той обясни, че ако бъде построен такъв, той ще използва гориво на „Уестингхаус", което ще осигури диверсификация. АЕЦ "Белене" може да използва само руско гориво, а зависимостта от само един доставчик е голям проблем, както виждаме сега.

Що се отнася до газа "България може да не е направила гръцката връзка IGВ, но за сметка на това направи така, че връзките ни да са регресивни връзките - т.е. от Турция, от Гърция, от Румъния ние можем да получаваме газ", коментира Николов.

На въпрос какво следва, ако бъде наложен мораториум на доставките на руски газ и той спре, Кадиев заяви, че ако САЩ не са наложили мораториум на доставките на петрол, ще го направят тази вечер.

"Аз считам, че и Европа ще го направи такава крачка - може би на 50% ще намали изкупуването на енергоносители от Русия, може би и на 100%, защото, за да не се финансира войната, трябва да се спрат покупките на петрол. Ако това се случи, България има резерви за около три месеца на петрол, и за около максимум около месец на газ", допълни Кадиев, като отбеляза, че истинският проблем за страната ни ще се появи през есента.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Установиха кой е мъжът, опетнил знамето на ЕС на Шипка
Установиха кой е мъжът, опетнил знамето на ЕС на Шипка
Байдън обяви забрана за вноса на руски петрол и природен газ в САЩ
Байдън обяви забрана за вноса на руски петрол и природен газ в САЩ