НОВИНИ

Байдън обяви забрана за вноса на руски петрол и природен газ в САЩ

Фани Аронова
от Фани Аронова
18:46, 08.03.2022 (обновена)
Чете се за: 01:50 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Съединените щати забраниха вноса на руски енергийни продукти. Президентът Джо Байдън обяви това решение като нова стъпка на санкциите заради руското нахлуване в Украйна.

Малко преди неговото изявление Великобритания обяви, че прекратява поетапно вноса на петрол и петролни продукти от Русия.

Байдън отбеляза, че Европа е много по-зависима от руския петрол, но работи със съюзниците за изолирането на руската икономика. Президентът отбеляза, че днешното решение ще се отрази на страната му. Днес, още преди обявяването му, средната цена на дребно на бензина достигна рекордните 4 долара и 17 цента за галон.

Миналата година САЩ са внасяли над 20 млн. барела суров петрол и рафинирани продукти на месец, което е около 8% от вноса на течни горива. С днешната забрана се очаква цените на бензина и инфлацията да нараснат още.

Днес обявявам, че Съединените щати се прицелват в главната артерия на руската икономика. Забраняваме целия внос на руски петрол, газ и енергия. Това означава, че руският петрол вече няма да се приема в американски пристанища и американците ще нанесат още един мощен удар на военната машина на Путин. Тази стъпка среща силна подкрепа от двете партии в Конгреса, а мисля, че и в страната. Американците се обединиха в подкрепа на украинския народ и показаха ясно, че няма да са част от субсидирането на войната на Путин, каза Байдън.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какви са енергийните рискове заради войната в Украйна - коментар на експерти
Какви са енергийните рискове заради войната в Украйна - коментар на експерти
Очертава се промяна в името на стадион "Камп Ноу"
Очертава се промяна в името на стадион "Камп Ноу"