НОВИНИ

Кирил Петков пред НС: Хлябът за българите е осигурен до 2023 г., няма нарушени доставки на петрол

Милена Кирова
от Милена Кирова
18:04, 08.03.2022 (обновена)
7123
Чете се за: 06:05 мин.
У нас
Слушай новината

Няма нарушени доставки на петрол, а държавата купува зърно, за да има резерв до следващата година. Това обяви премиерът Кирил Петков в контекста на войната в Украйна по време на блицконтрола в парламента. Правителството няма да подкрепи санкции срещу Русия, които са неизгодни за страната ни, увери Петков.

На притесненията на опозицията за цените и количествата пшеница в страната, премиерът отговори: страната купува , за да има достатъчно до следващата реколта.

"Зърнопроизводителите твърдят, че по негласен начин се спира тяхната нормална търговска дейност през борсите, явно във връзка с намерението на правителството да осигури някакъв резерв", каза по време на блицконтрола депутатът от ПГ на ГЕРБ-СДС Любен Дилов.

"България ще има резерв близо един и половина милиона тона. Купуваме го по пазарни цени и ще бъде съхранено в складовете на държавния резерв", отговори Петков.

И вчера кораби напускаха българското пристанище като част от отворения пазар и търговията със зърно, но мога и също да гарантирам на българските граждани, че независимо какво българският хляб ще бъде осигурен до 2023 г.

И ситуацията с горивата е под контрол, увери премиерът.

"Проведохме много срещи с компанията "Лукойл", включително и вчера, за да сме сигурни, че те имат алтернативна доставка на суров петрол, който не е руски. До този момент танкерите се разтоварват, няма нарушени доставки. Във връзка с газа министъра на енергетиката договаря различни количества през Гърция. Следим и възможността за ограничаване и дерогация за експорта на електричество при екстремални ситуации", каза Петков.

За санкциите срещу Русия премиерът заяви, че се води от националния интерес.

"Да, няма да сме по-тихи и няма да сведем глава. Но едновременно с това като се говори санкции, не се говори алангро санкции просто така. От санкции до санкции има разлика. И тези санкции, които ние можем да подкрепим- ги подкрепяме, защото не е правилно тази война да съществува, но тези санкции, които просто не можем да си ги позволим, не ги подкрепяме", каза Петков.

А след онлайн срещата с европейските лидери Петков обяви: "За газа и петрола няма да се вкарват санкции за сега. В момента няма решение, в момента само се дискутира, но изглежда, че има доста страни, които имат същото мнение. Ние сме изцяло за мерките - нека да не звучим като някакви меки съюзници в ЕС, но тази част не можем да си я позволим. Докато нямаме истинска диверсификация сме много зависими".

Кирил Петков: Засега няма да се вкарват санкции за газа и петрола

От "Възраждане" искат проверка на състоянието на държавния резерв. За износа на оръжия твърдят:

"И вчера получихме информация за износ на втори март на бронежилетки и каски - 20 тона от Костинброд, които вече са в Западна Украйна. Истината е очевидна - България изнася оръжие", каза Костадин Костадинов.

Вицепремиерът Корнелия Нинова опроверга това твърдение като прочете списък с всички държави, за които страната е изнасяла стоки от началото на мандата на кабинета.

"Наистина в последните седмици много упорито се внушава една фалшива новина, една лъжа, че България изнася оръжия, стоки или технологии с двойна употреба за Украйна. Твърдението, че България изнася оръжие за една от страните, означава пряка намеса във войната на България. И който продължава да го внушава, заплашва националната сигурност на България", каза Нинова.

България изпраща хуманитарна помощ за Украйна. 8 камиона вече са заминали, обяви премиерът и допълни, че от държания резерв се отпускат медикаменти и друга помощ на стойност 1,4 милиона. От ГЕРБ-СДС смятат, че настоящото мнозинство няма потенциала да се справи с кризите. Поставиха и диагноза на властта.

"Заболяването се нарича дълбока некомпетентност, съпроводена с чувство за непогрешимост и склонност към злоупотреба с власт. Управлението на страната не би трябвало да има формата нито на експеримент, нито на стартъп, нито на курс за обучение. Нашата отговорност е да половим усилия час по-скоро България да има ново управление, което е способно да отговаря на предизвикателствата на кризите", каза Тома Биков, депутат от ПГ на ГЕРБ-СДС.

"Те работят всеки час за ново управление от първия час, в който това управление влезе. Както знаете те имат много проблеми с нашето управление. Първо - големият страх на опозицията е, че ние въпреки всичките кризи работим целенасочено, за да достигнем към хората, които са били част от голямата корупция в България и това са те", каза Петков.

Петков смята, че от ГЕРБ правят всичко възможно, за да не се стигне до възмездие чрез съд и европрокуратура.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сестри Стоеви започнаха с победа на турнир в Германия
Сестри Стоеви започнаха с победа на турнир в Германия
ЕК обяви амбициозен план: Енергийна независимост от Русия преди 2030 г.
ЕК обяви амбициозен план: Енергийна независимост от Русия преди 2030 г.