НОВИНИ

Отец Боян Саръев приема в манастира си жени и деца от Украйна, има нужда от храни, дрехи и финансова помощ

bnt avatar logo
от БНТ
17:12, 08.03.2022
Чете се за: 03:35 мин.
У нас
Слушай новината

Малки стаи в манастира „Успение Богородично“ в Кърджали, под опеката на отец Боян Саръев, са новият дом на две жени от Украйна и четири деца. Те са първите бягащи от войната, които градът, основан от бежанци от Беломорска Тракия и Македония през 20-те години на миналия век приютява. Очакват още бежанци.

В манастира има място за 50 бежанци. Яна, Надя и децата им са първите. Само преди две седмици те едва ли са си представяли, че ще посрещнат 8 март в България, бягайки от родината си с малко багаж.

Двете жени се запознават по време на трудния път до България. Въпреки страховете, че децата нямат задгранични паспорти, те тръгват, за да ги спасят от бомбите. От границата до манастира ги превозват доброволци от Кърджали.

"Чувахме как всичко около нас е обстрелвано, слушахме, и бе такава паника, не знаеш какво да правиш, съседи бягат в укритието, започва суматоха, всички са изплашени. И се появи възможност да напуснем, да напуснем Украйна . Наложи ми се много бързо да взема решение, да се съвзема", каза Яна Улейник.

Яна взема решението, защото големият ѝ син скоро ще навърши 18 г. и трябва да бъде мобилизиран. Надя тръгва с децата си на 7 и 14 г., но в Украйна остава съпругът ѝ.

"Хората искат мир, само мир и спокойствие. Защото ние живеехме като всички хора, устройвахме се, децата растяха, учеха, а в един момент този живот нищо не означава. Ние тук дойдохме всичко на всичко с децата и документите. Сега се оказва, че трябва да започнем живота си отначало. Това го разбирам, а мъжът ми? Ще се надяваме, че ще се върнем. При какви обстоятелства - не зная", казва Надя Глушкова.

У дома Яна работила във фурна, а Надя била помощник в детски център. Тя и преди е била в България, работила като шивачка. Децата им разбират, че в родината им има война.

В Кърджали децата скоро ще тръгнат на училище.

"Говорихме с училището, децата да тръгнат на училище, с лекар от здравната служба, който е готов и ще поеме медицинските грижа на всички нуждаещи се", каза отец Боян Саръев.

Освен бежанците, в манастира се грижат за прехраната на бедни хора повече от 20 г. В момента на храна разчитат 60 души. За да продължи подкрепата за нуждаещите се, отец Саръев се надява на помощ от кмета, бизнеса и обикновени хора.

"Имаме нужда, разбира се, от всичко, от храна, от дрехи, от финансова помощ, от друга всякаква, която може да облекчи по някакъв начин и да бъде в полза на страдащите бежанци", казва отецът.

Очаква се тези дни още бягащи от Украйна да пристигнат в обителта. Тук ги очакват малки, но уютни стаи с всичко необходимо, топлина и човещина.

Репортер: Цанка Семерджиева

Гледайте още теми от "България в 60 минути"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Търсят идеалния домат
Търсят идеалния домат
Роналдо се завърна в Манчестър
Роналдо се завърна в Манчестър