НОВИНИ

Историята, която трогна света: Дете измина само над 1000 км, за да избяга от войната

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
16:38, 08.03.2022
7001
Чете се за: 02:10 мин.
Европа
Слушай новината

Историята на 11-годишно украинско момче стана ярка илюстрация на бежанската криза заради войната. Малкият Хасан, приветстван като герой, пропътува съвсем сам над 1000 км до границата със Словакия само с телефонен номер, написан на ръката. Родителите са били принудени да останат в Украйна и да разчитат на човечността в чуждата държава.

Найлонова торбичка, писмо и телефонен номер на ръката - това е всичко, с което 11-годишният Хасан от Запорожие влиза в Словакия.

Словашкото вътрешно министерство съобщи, че момчето е спечелило всички със своята усмивка, безстрашие и решителност. Доброволци на границата са го посрещнали, стоплили и нахранили. Приготвили му и храна и напитки за оставащия път.

11-годишният Хасан, който сам избяга от Украйна, вече е при брат си в Словакия

Словашките власти публикуваха видеопослание на майката вдовица от Фейсбук, в което тя обяснява защо се е разделила със сина си. Юлия Плисецкая благодари горещо на хората в Словакия, за отношението към Хасан.

Не мога да оставя майка ми, тя е на 84 години и не може да се движи сама. Качих сина ми на влака към словашката граница. Там го посрещнаха хора с големи сърца. Хора с големи сърца живеят във вашата малка страна. Моля ви, спасете украинските деца, каза Юлия Писецкая, майка на 11-годишния Хасан.

Словашките власти са позвънили на телефона, изписан върху ръката на момчето. Така успели да се свържат с негови роднини в Братислава, които по-късно го прибрали.

Историята завърши добре, отбелязва вътрешното министерство, а случаят предизвика силни емоции в мрежата с много призиви към Русия да спре войната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Очаква се Джо Байдън да наложи забрана за внос на нефт от Русия в САЩ
Очаква се Джо Байдън да наложи забрана за внос на нефт от Русия в САЩ
БФС наказа клубовете след дербитата в София и Пловдив
БФС наказа клубовете след дербитата в София и Пловдив