НОВИНИ

Евакуация под обстрел - украински шофьори на автобуси с бежанци оцеляват по чудо

bnt avatar logo
от БНТ
13:27, 08.03.2022
Чете се за: 04:52 мин.
Европа
Слушай новината

Украински шофьори, попаднали под руски самолетен обстрел, разказаха само пред екипа на БНТ какво е да преживееш атака. Те са евакуирали китайски граждани към Молдова. Въпреки преживяното и двамата шофьори продължават да спасяват хора от войната. Те пристигнаха във Варна с поредната група бежанци.

Евгений и Александър са попаднали под пряк обстрел с ракети, изстреляни от два самолета и както казаха "по чудо оцеляхме всички". Инцидентът става при четвъртото им минаване по този маршрут - към Кишинев през Затока към Белгород - Днестровски.

Сега пътят вече е затворен и колегите им минават през граничния пункт Паланка. И двамата шофьори бяха изключително спокойни, докато разказваха къде са оставили простреляния си автобус за ремонт, само за да вземат нов и да потеглят с поредната група бежанци. Те предоставиха на БНТ ексклузивни кадри от мястото на обстрела близо до село Затока до Одеса.

Лвов - мечтаната дестинация за хиляди украинци

Късно вечерта Евгений и Александър пристигат във Варна с 40 украински жени и деца. Този път никой не е стрелял по тях, както се е случило на 60 километра от Одеса при предишния им курс.

"Обстреляха автобуса, целият е в дупки, ето снарядите, един снаряд е в ръцете ми и много още се търкалят тук. Бяхме с пътници, попаднахме под руски бомбардировач, който хвърли цял куп неясно какво ракети или нещо друго, снаряди. По чудо останахме живи, никой не пострада", разказа Евгений.

Евгений Салников е от Одеса, на 52 години е и повече от 30 години работи като шофьор на автобус. Досега не са стреляли по него.

"Дойдоха два самолета - единият по-високо, вторият мина много ниско, на практика успоредно с автобуса, на около 150 - 200 метра. В този момент бяхме сами на шосето, на тясно място, с ниска скорост. Имаше взрив, светлини, по автобуса започна да трака нещо", допълни Евгений Салников.

Шофьорите прикриват автобуса зад изоставена сграда, тя поема част от удара. 48-те китайски граждани са евакуирани с помощта на минаващи коли.

- БНТ: Как мислите от самолета дали са ви видели?

"Най-вероятно. Преди това ние бяхме на мост, в задръстване, пред нас бяха само коли, след моста те бързо заминаха и ние останахме сами на пътя. Самолетите определено са ни видели, без съмнение. Докато пресичахме моста, един прелетя към морето, а тези два дойдоха откъм морето. Не знам каква е била задачата им. Ако целта им е била непосредствено автобусът, то не знам как да го определя. Ако е била друго, явно сме попаднали там, където е трябвало да бомбардират. А бомбите са от забранените за употреба, доколкото аз разбирам - касетъчни. Защото от една бомба излитаха по 15 - 20 малки снаряда", поясни Евгений Салников.

Според Евгений целта на руските военни е да отворят сухопътни коридори към Крим и към Приднестровието в Молдова, откъдето, според него, руски войски също атакуват Украйна. Въпреки това той няма съмнение как ще свърши войната.

"Ще свърши с нашата победа, без съмнение. Защото народът ни така се сплоти, че няма как да стане друго. Всички ще излезем, без децата, но с жените и ще се браним", каза още Евгений Салников.

И той, и колегата му Александър продължават да работят. Новият автобус на Евгений и Александър потегля обратно към Украйна веднага щом пътниците му слизат във Варна, за да се върне с още бягащи от войната.

БЯГСТВО ОТ ВОЙНАТА

Репортер: Светлана Ганчева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Катастрофа спря движението по пътя Пловдив - Раковски
Катастрофа спря движението по пътя Пловдив - Раковски
Отбелязваме Международния ден на жената (Снимки)
Отбелязваме Международния ден на жената (Снимки)