НОВИНИ

Фалшива акция за помощи за украинските бежанци в Бургас

bnt avatar logo
от БНТ
11:15, 08.03.2022 (обновена)
Чете се за: 03:07 мин.
Сигурност и правосъдие
Слушай новината

Хора, представящи се за служители на общината в Бургас, обикаляли домове на възрастни и казвали, че събират хранителни продукти и дрехи за бедстващите украински граждани.

Потърпевшите са потребители на Социалния патронаж в Бургас. От там категорично заявяват, че на територията на града няма организирана такава акция, няма мобилни екипи за събиране на дарения. Установени са специални стационарни пунктове и само там се приемат помощи.

"Две наши потребителки, възрастни дами, които са били посетени от двама мъже, представили са се за общински служители с мотива, че събират дарения, дрехи и храна в помощ на украински граждани. За щастие нашите потребители са превентирани и ние постоянно коментираме с тях и брошури раздаваме за това, че не трябва да се доверяват на хора, предвид многото измами напоследък", обясни Валя Станкова, управител на домашен социален патронаж.

Това е втори опит за измама с вълната от съпричастност към украинските бежанци, за който ви разказваме. Предишния беше в Пловдив.

Русия отвори първия хуманитарен коридор от град Суми

Хранителните продукти и дрехи отиват в Кризисните центрове, които са препълнени.

"До момента около 100 украински граждани са потърсили подкрепа и сме настанили в нашите кризисни центрове в нашите бази за настаняване, в това число и децата. Свободния ни капацитет е около 20 места и с това ще се изчерпи за съжаление", каза заместник-кметът Йорданка Ананиева.

Наталия и Елена идват от Запарожие са намерили подслон в центъра заедно със своите деца и казват, че тук се чувстват в безопасност.

"Знаехме, че от Запарожие има влак, който евакуира жителите на нашия регион. Влакът обаче беше препълнен. Успяхме все пак да се качим, защото имахме предимство заради това, че сме с малки деца", сподели Наталия.

Войната в Украйна: Най-важното от деня (обновява се)

"Тук се чувстваме много комфортно, много сме благодарни за помощта. Не очаквахме такова гостоприемство. Имахме около час и половина да вземем багаж и не сме готови за пролетта, имаме само зимни дрехи, а не знаем колко ще останем", каза Елена.

От общината се надяват бързо да отворят и всички държавни бази за настаняване, които да помета бежанския натиск в Бургас.

Подробности по темата и разказ на настанени в центъра украински семейства вижте в прякото включване на Давид Сукнаров.

БЯГСТВО ОТ ВОЙНАТА

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Десподов: Очакванията към мен са много по-големи вече, но това не ме притеснява, а ме мотивира
Десподов: Очакванията към мен са много по-големи вече, но това не ме притеснява, а ме мотивира
Временно прекратяване на огъня в някои украински градове
Временно прекратяване на огъня в някои украински градове