НОВИНИ

Обсъдено е България, Румъния и Молдова да направят съвместни пунктове на молдовско-румънската граница

bnt avatar logo
от БНТ
10:05, 08.03.2022 (обновена)
5607
Чете се за: 02:12 мин.
По света
Слушай новината

"Решихме да дойдем в Молдова, защото вие изпитвате най-голямото натоварване от войната в Украйна. България може да помогне на Молдова в бежанската криза", заяви българският външен министър Теодора Генчовска на брифинг заедно с министъра на външните работи на Молдова Николае Попеску.

По думите ѝ тази вълна тепърва ще нараства.

"Обсъдено е България, заедно с Румъния и Молдова, да направят съвместни пунктове на молдовско-румънската граница, като целта е екипите да улесняват насочването на потоците от бежанци към Румъния и България", допълни Теодора Генчовска.

Министър Попеску е поставил въпроса за необходимостта от допълнителни автобуси, но въпросът ще бъде обсъден на Министерски съвет, с цел да се види каква е възможността България да осигури освен редовните автобусни линии и допълнителни автобуси, които да осигурят придвижването на бягащите от войната в посока България.

"България заявява подкрепата си за европейската перспектива на Украйна, но и за европейските аспирации на Молдова и Грузия", добави Теодора Генчовска.

Министърът на външните работи Теодора Генчовска днес е на посещение в Молдова. Тя беше посрещната от посланика ни там Евгени Стойчев.

Евакуират 70 българи от Кишинев с правителствения самолет

Министър Генчовска ще посети град Тараклия на 200 км южно от Кишинев, където има българска общност. На връщане оттам българските граждани, пожелали да напуснат Молдова, ще бъдат евакуирани с правителствения самолет. Около 70 ще бъдат българите, които ще бъдат евакуирани от Кишинев. 33-ма българи вече са изведени от Молдова.

Молдова прие над 236 000 бежанци от началото на войната, като 160 000 са напуснали страната.

Вижте още във видеото от специалния ни пратеник в Молдова Александър Марков.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерът: Ситуацията с горивата е под контрол
Премиерът: Ситуацията с горивата е под контрол
ДПС призоваха премиера да сезира прокуратурата по сигнали срещу Прокопиев
ДПС призоваха премиера да сезира прокуратурата по сигнали срещу Прокопиев