НОВИНИ

Злоупотреба с помощи за украински бежанци

bnt avatar logo
от БНТ
18:45, 07.03.2022
Чете се за: 01:45 мин.
Регионални
Слушай новината

В Пловдив доброволци засякоха опит за измама при получаването на помощи за украинските бежанци. Те закупили хранителни продукти по сигнал, че майка и дете се нуждаят от подкрепа. Но когато уговорили лична среща с посредничка, контактите прекъснали. Районната прокуратура в Пловдив се самосезира по случая.

Доброволното формирование в Пловдив, за което отговаря Красимир Каракашев получава обаждане от Националната асоциация на доброволците, че 40-годишна бежанка от Украйна и нейното дете спешно се нуждаят от помощ.

"Основни хранителни продукти, като идеята беше да се закупи печка, тъй като нямала на какво да си готви, а това 6-годишно дете няма как да яде само суха храна", казва Каракашев.

За доставка на продуктите доброволците поддържат връзка по телефон с посредничка, която се представя с името Силвия. Тя обяснява, че жилището и в Пловдив е малко и затова майката и детето са настанени в самостоятелна къща в село Кочево. За два часа храните са купени и подготвени за транспортиране.

"В момента, в който казах, че ще има лично предаване, нещата се случиха по този начин - телефонът престана да ми се вдига", казва Каракашев.

18 опита за връзка със Силвия са неуспешни. А в село Кочево не познават жена с такова име. Нямат и бежанци, които да търсят спасение от войната.

Вижте повече във видеото

Репортер: Димитър Димитров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лудогорец постигна обрат над Ботев Враца с гол в последните секунди
Лудогорец постигна обрат над Ботев Враца с гол в последните секунди
МО: Военна техника се придвижва от полигон "Ново село" към Гърция
МО: Военна техника се придвижва от полигон "Ново село" към Гърция