НОВИНИ

Две деца, избягали от войната в Украйна, тръгнаха на училище в Бургас

bnt avatar logo
от БНТ
18:25, 07.03.2022
Чете се за: 03:20 мин.
Регионални
Слушай новината

Две деца, избягали от войната в Украйна, тръгнаха на училище в България. Заедно с баща си успели да се евакуират от Киев и намерили подслон в бургаския квартал Сарафово. Второкласникът Саша и братчето му, което е в 4-ти клас получиха първите си уроци по български език.

Антон Шаповалов успява да напусне Украйна преди домът му, където живее с двете си деца, да бъде напълно разрушен.

"Живеехме в близост до Киев, на 15 километра. Моят дом беше разрушен, когато един танк застана на позиция и произведе изстрел. От дома ни нищо не остана", разказва Антон.

Той и двете му деца сега са приютени при свой приятел в бургаския кв. Сарафово. Има двойно гражданство и за това успява да запише децата си в училище.

По-големият син на Антон е в 4-ти клас, а по-малкият е второкласник. Макар и само на 8 години Саша бързо успява да усвои материала в училище.

"Саша се справя отлично. Може да чете, да пише. Помагаме му учителите, учениците с каквото можем", казва Джена Скендерска, класен ръководител на Саша.

"Ще изучават допълнително 90 часа български език, за да могат да влязат по-бързо в българската образователна система", обясни зам.-директорката на ОУ "Христо Ботев" в Сарафово.

От Благоевград министърът на образованието обясни, че още на границата бежанците получават информация, че трябва да подадат заявления за бежански статут или на търсещи убежище, след който имат дава право децата им да бъдат приети в български училища.

"От тук нататък има две възможности. Едната е, ако имате компактна общност в хотел в някаква база, в каквато в момента ги настаняват, ние търсим преподаватели, които да отидат там да работят с децата. Отделно, след като минат съответния медицински преглед те могат да влязат в българското училище", каза министър Денков.

Много от бежанците обаче, не са се регистрирали и това ги спира да запишат децата си на училище.

"Регионалното управление е посетено от повече на брой семейства, но само 8 към момента са подали заявления за насочване, тъй като те очакват да придобият статут на бежанец", каза инж. Виолета Илиева, началник на РУО-Бургас.

А Антон, ще остави децата си тук на училище и ще се върне, за да се бие за Украйна.

"Трябва да успея да се снабдя с лекарства и мисля, че до края на седмица ще реша този проблем и после трябва да се върна в Украйна, където да воювам", каза Антон.

Антон се надява скоро войната да приключи, но е решил двете му деца да завършат учебната година в България.

Репортер: Давид Сукнаров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Русия публикува списък с неприятелски държави, сред които и България
Русия публикува списък с неприятелски държави, сред които и България
Специално: Проф. Станчев от Харков за дългия път на евакуацията през бомбардировки и сражения
Специално: Проф. Станчев от Харков за дългия път на евакуацията през бомбардировки и сражения