НОВИНИ

Как скокът на газа и петрола се отразява на цените на горивата у нас?

Гергана Гайдарова
от Гергана Гайдарова
18:00, 07.03.2022 (обновена)
Чете се за: 05:47 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Цената на горивата най-вероятно ще върви нагоре, но по българските бензиностанции цените ще растат плавно. Това коментираха от Българската петролна и газова асоциация. Според експертите тенденциите зависят от развитието на войната в Украйна, а на този фон министърът на иновациите и растежа коментира, че спирането на вноса на газ и петрол от Русия е последният инструмент за санкции срещу страната.

Суровият петрол днес достигна почти 14-годишен ценови рекорд. Сорт брент се търгува за 139 долара за барел, което ни връща на нивата от кризата през 2008 година. А вече се чуват и притеснения за това как бъдещи санкции срещу Русия в тази посока ще се отразят на цените. Потенциално ембарго върху вноса на руски петрол ще има огромни последствия за икономиката в глобален мащаб, предупреждават експерти.

Германски министри вече се обявиха срещу налагането на забрана за внос на руски петрол, газ и въглища.

При газа също имаме пикови цени. Днес 1000 кубически метра се търгуваха за 2700 долара.

Цената на газа в Европа достигна 2600 долара за 1000 куб. м

Как всичко това се отразява на цените в България?

Средно за 2,80 се търгува литър бензин А 95 на бензиностанциите у нас днес. Световните тенденции за ръст на цените на петрола и петролните продукти обаче вече се отразяват на родните бензиностанции.

"Това, което мога да кажа за нашата страна, цените на горивата са сравнително адекватни на това, което се случва на международните пазари. За пример - в Гърция бензинът надмина 4,10 лв., в Румъния - над 3,15. И в този смисъл смятам, че ние успяваме да задържим едни сравнително поносими цени за потребителите", каза Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация.

Въпреки това увеличение се очаква.

"Това, което видяхме скокове, 40 - 45 ст. по някои обекти, извън Петролна и газова асоциация, е изцяло неоправдано в сегашния момент. Тенденцията е цената на горивата да продължи да върви нагоре, но считам, че това ще бъде с малки стъпки, в рамките на няколко стотинки през ден", смята Бенчев.

Не толкова оптимистична е прогнозата на Калоян Стайков, главен икономист в Институт за енергиен мениджмънт.

"Първо ще видим сериозно увеличение на горивата, просто защото там имаше много рязко увеличение на цените на петрола. Следващото увеличение ще бъде на природния газ. Съответно отоплението ще се увеличи. И заедно с това видяхме моментално увеличение на цените на ел. енергия, тъй като производството на част от енергията в Европа е базирано на природен газ, което увеличава нейната цена", каза той.

Държавата обаче не може да се намеси в ограничаване ръста на цените на горивата като освободи количества от държавния резерв.

Петролът достигна най-високи нива от 2008 г.

"България не разполага с така наречените стратегически резерви, каквито имат САЩ и това им дава възможност да оказват ценово влияние на пазара. Това, с което разполага като резерви, е в рамките на 90 дни. То е по европейска директива и може да бъде използвано в случай на недостиг на горива, но не и, то е записано в текста на директивата, за повлияване на цените на горивата", каза Бенчев.

На фона на растящите цени министърът на иновациите Даниел Лорер прогнозира, че вносът на газ и петрол от Русия може да бъде ограничен.

"Спирането на газта ще е последният инструмент за санкции срещу Русия. Вече се говори и за спиране на вноса на руски петрол, но петрол по света има достатъчно, така че това няма да е проблем за Европа. Газта е по-важна, но дори и за нея има алтернативни варианти, било то Каспийски газ, Израелски газ или втечнен газ от САЩ, или Катар. Така че това е общоевропейски проблем, който ще решим заедно с целия Европейски съюз", каза Лорер.

Лорер: Санкциите срещу Русия ще стимулират енергийния преход на Европа

Според Даниел Лорер санкциите срещу Русия могат да имат и положителен ефект - те ще стимулират енергийния преход в цяла Европа.

КЕВР реши: Природният газ скача с 3.5%

Европейската комисия ще предложи утре мерки за разнообразяване на доставките на енергия в Европейския съюз, за да ограничи вноса на енергоносители от Русия. Това съобщи председателят на комисията Урсула фон дер Лайен. Тя призова за масови инвестиции в областта на възобновяемите източници и енергийната ефективност. И съобщи, че Комисията подготвя нови европейски санкции срещу Русия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Филип Филипов: Надяваме се в най-скоро време да започне изграждането на новия стадион
Филип Филипов: Надяваме се в най-скоро време да започне изграждането на новия стадион
Лидерът на "Възраждане" получи 10-годишна забрана да влиза в Украйна
Лидерът на "Възраждане" получи 10-годишна забрана да влиза в Украйна